La propunerea președintelui Laurențiu Nistor, Consiliul Județean Hunedoara s-a întrunit în ședință astăzi, 22 octombrie, și a decis ca ziua de sâmbătă, 23 octombrie, când vor avea loc funeraliile Preasfinției Sale Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, să fie zi de doliu județean.
Declararea zilei de 23 octombrie ca zi de doliu în județul Hunedoara este un semn de adâncă recunoștință și prețuire pentru întreaga contribuție adusă de înaltul prelat bisericesc, Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara din anul 2010, la revigorarea vieții creștine din județul nostru, pentru munca sa neobosită în folosul Bisericii și al oamenilor. Dezvoltarea vieții clericale, crearea rețelei de așezăminte de protecție socială pentru sărmani și copiii orfani, susținerea vieții culturale din județul Hunedoara și promovarea elitelor reprezintă dor a parte misiunii Sale aici, pe aceste locuri.
Presfinția Sa Părintele Gurie a condus Episcopia Devei și Hunedoarei timp de 12 ani, fiind primul episcop al județului Hunedoara după anul 1990.
Născut în 31 decembrie 1968 în Huța-Chiuiești, județul Cluj, pe numele de mirean Grigorie Georgescu, Preasfinția Sa Gurie a urmat școala generală în satul natal și liceul la Cluj-Napoca. Pașii l-au purtat înspre Craiova, unde a urmat, vreme de patru ani, Seminarul Teologic și, apoi, încă patru ani, Facultatea de Teologie. După finalizarea studiilor în țară, a studiat un an Teologia sistematică la Facultate de Teologie Catolică din Padova, Italia. Tot la Padova a urmat și alte cursuri de specializare și doctoratul finalizat în anul 2001 cu teza „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”. A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).
În 1988, după încheierea studiilor liceale a intrat ca Frate la Mănăstirea Lainici, între 1989 – 1996 a ocupat funcția de secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, fiind tuns în monahism în anul 1990. A urcat, rând pe rând, treptele ierarhiei bisericești: hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, numit eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova, hirotesit Protosinghel, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei. În anul 2001, a fost hirotesit Arhimandrit și numit Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei ales în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În același an, a fost hirotonit Arhiereu și instalat ca Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul”. În 2004, după înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei își va schimba titulatura în „Gorjeanul”.
În 29 octombrie 2009, a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei, iar o lună mai târziu a fost întronizat Episcop al Devei și Hunedoarei, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În ziua de 23 octombrie, instituțiile din subordinea Consiliului Județean Hunedoara își vor adapta programul în mod corespunzător, manifestările cultural-artistice din această zi urmând să fie reprogramate.