55 de localități din județul nostru sunt în scenariul roșu. Nu mai sunt locuri la ATI și doar 3 din 10 pacienți de pe secțiile de terapie intensivă scapă acum cu viață. Mai mult, a crescut numărul copiilor și a scăzut vârsta la care ajung în spitale.
Doar 6 localități din județul Hunedoara au incidența mai mică de 3 la mie. Sunt 55 de localități în scenariul roșu și peste 25 au incidența trecută de 6 la mie. Mii de oameni ajung foarte târziu la spital, crezând că se pot trata singuri și așa am ajuns la cifre incredibile când vorbim de oameni care mod după ce s-au infectat cu noul coronavirus.
„Din păcate, creșterea este exponențială. Noi, în acest moment avem 2.900 de persoane pozitive, pe o perioadă de 14 zile. Îngrijorător este faptul că avem extrem de multe decese, ceea ce nu s-a consemnat niciodată. În 14 zile avem 81 de decese. În medie sunt peste 200 de persoane detetctate pe zi”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
În acest val de pandemie situația devine mai dramatică decât oricând, iar 3 din 10 internați pe ATI se vindecă. Restul paturilor se eliberează doar când un om moare. „De multe ori nici oamenii nu îmnțeleg că e foarte bine să vină la spital câ mai repede. Să nu stea până în ultima clipă. Mai bine să meargă pentru nimic la spital, decât prea târziu”, mai spune directorul DSP Hunedoara. Și, cel mai grav este că asjung în spital și copii. Valul IV al pandemiei i-a afectat și pe cei mici, care nu prea s-au vaccinat.
„Nu mai este o vârstă anume. Înainte știam, că persoanele în vârstă sunt cele mai expuse. Acum avem de 28 de ani intubată la Deva. La Hunedoara de 32 de ani, intubată. Avem copii și asta este trist. Iar Asta nu s-a întâmplat nicăieri în Europa. Copiii au la noi forme severe. Ei sunt și la spital la Hunedoara și se pare că această tulpină este mult mai agresivă.
La Hunedoara avem 10 copii internați. Dar sunt și la Hțeg 2, și la Orăștie și în fiecare spital unde este pediatrie, există zone și pentru ei”, mai spune Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. Aproximativ 114.000 de hunedoreni s-au vaccinat cu doza 1 și, din păcate, cei care au ajuns la schema completă nu trec de 10.400. Specialiștii spun că singura șansă de a scăpa de acest val de îmbolnăviri ar fi vaccinarea. Din acest motiv, în Valea Jiului va fi redeschis, de luni, centrul de vaccinare de la Vulcan.
Diana Mitrache