Sub sloganul „Nu închideți mineritul!”, primarul de la Petroșani și-a amintit acum, când nu avem guvern, să îi ceară ajutor ministrului fără prerogative, ca să sprijine Complexul Energetic Hunedoara. Tiberiu Iacob Ridzi a adresat o scrisoare deschisă ministrului Virgil Popescu, pe care îl roagă să intervină pe la Bruxelles, deși recent a agreat ideea unui Green Deal.
În declarația publică adresată ministrului Virgil Popescu, fără prerogative, că tot a căzut guvernul, Tiberiu Iacob Ridzi îi cere acestuia să amâne ceea ce s-a decis deja prin Green Deal și anume, închiderea celor 4 mine. Asta, pentru că ar fi nevoie de energia pe cărbune. Doar că, din minele Văii Jiului, în condițiile actuale, cărbunele nu ajunge decât pentru două, maxim 3 zile ca să funcționeze Termocentrala Paroșeni. Dar primarul spune că e momentul să găsească ministrul o soluție bună. „Fac apel și la întreaga clasă politică să găsească o soluție cât mai rapid. Probabil că sunt și alte domenii, în care la fel un guvernm căzut în parlament nu poate să ia anumite decizii, pentru a trece cu efecte cât mai limitate în ceea ce înseamnă creșterea prețului. Ce ar trebui să face, acum? Cumpărăm cărbune și ardem la Paroșeni și producem energie electrică la un preț foarte bun în acest moment. Și asta poate fi o soluție pe termen scurt pentru CEH și, în ceasul al 13-lea ar fi bine să ne gândim că nu este aceasta o soluție ca să închidem mineritul. În acest context și energetic șți pandemic și de siguranță națională, eu sunt de acord cu energia verde. S-a votat în parlamentul european până în 2050, însă e o situație specială. Poate fi regândită toată această strategie, fără să afectăm obiectivul final Green Deal”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Complexul Energetic Hunedoara aștepta votarea unei Ordonanțe de Guvern încă de săptămâna trecută și căderea guvernului a oprit orice discuție pe acest domeniu. Asta ar urma să afecteze acum în mod direct activitatea Complexului Energetic Hunedoara, dar primarul susține că ar fi nevoie de bani inclusiv pentru a investi în retehnologizarea mineritului și deschiderea de noi fronturi. Asta, în condițiile în care CEH cere acum bani tocmai pentru minele în regresie.
Diana Mitrache