Hornarii par acum cei mai căutați oameni, deși, chiar ei ne zic că ar fi trebuit să fie chemați înainte de sezonul rece.
Un astfel de specialist, dotat după ultimele standarde, cu aparatură modernă, am întâlnit și noi. Dar cei mai norocoși sunt cei cărora deja, Sorin Gabor le-a trecut pragul. Asta, pentru că sobele lor sunt eficiente și sigure.
Aproape fiecare incendiu la casele de locuit este generat de starea proastă a coșului de fum și, dacă mai pui la socoteală și faptul că soba curățată, cu un horn aerisit, consumă mai puțin și dă randament mai bun, atunci sigur știi că ai nevoie de hornar.
Sorin Gabor este cel ce pune la punct zeci de coșuri și care acum e foarte ocupat. „E bun sezonul, dar aș fi vrut să ne caute clienții la ieșirea din iarnă, ca să avem timp să facem estimări de buget și de reparații, dar lumea vine buluc acum și noi suntem atât de ocupați, că ajungem acasă la miezul nopții. Și asta se întâmplă în fiecare zi, de vreo două luni”, spune Sorin Gabor, hornar din Petroșani.
Fiecare știe că are nevoie de hornar, iar cei care au apelat deja la el, se declară mulțumiți. Asta, pentru că sculele cu care a acționat sunt de calitate și, cu metodele rudimentare pe care le are un proprietar de casă, nici nu se rezolvă problema, nici nu e eficient. „Iarna trecută, înainte de sfârșitul sezonului, soba dădea semne de oboseală, arderea nu era completă și ne era teamă.
L-am găsit pe hornar pe facebook și așa am rezolvat. Înainte curățam cu metode proprii. Dar era imposibil să nu murdăresc pereții, să nu fac fum și să nu mă murdăresc de cenușă. Acum a fost ok, că a aspirat, iar curățarea a fost completă. În plus, a reparat și coșul”, ne-a spus o clientă.
Fiecare coș de fum are problemele lui și hornarii moderni lucrează cu apartură ce rezolvă orice situație. „În general, sunt mici probleme de sistem, pentru că sunt sisteme vechi. În mod normal, este nevoie de un specialist care să dea o soluție tehnică bună și corectă. Deținem unele profesionale și curățăm prin roto-curățare mecanizată. Facem ședințe foto și video pe horn în sus și așa facem o estimare a situației, corectă și după normele tehnice în vigoare”, mai explică hornarul Sorin Gabor.
O simplă verificare costă 100 de lei și de aici pornesc și celelate procedee, însă, eficiența poate fi cea scontată, dacă astfel de verificări sunt periodice.
Diana Mitrache