P rin Planul Național de Redresare și Reziliență al României vor fi create și promovate 12 rute culturale și turistice tematice care vor include
modernizarea sau reabilitarea a 225 de situri
turistice cu impact național sau internațional.
Pregătirea implementării acestor rute a fost demarată joi, 30 septembrie în cadrul unei întâlniri organizată la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene de secretarul de stat Csilla Hegedüs.
La întâlnire au mai participat secretarii de stat din Ministerul Culturii, Liviu Brătescu și András István Demeter, directorul Direcției Generale de Management a Mecanismului de Redresare și Reziliență din MIPE, Ramona Moldovan, directorul Unității de Management a Proiectului din ministerul Culturii Bogdan Trîmbaciu și Irina Iamandescu, director adjunct Institutul Național al Patrimoniului. Discuțiile s-au concentrat pe organizarea activităților și ceea ce trebuie făcut astfel încât investiția din PNRR să se desfășoare conform
calendarului și rezultatele să aibă impactul așteptat. Obiectivul acestei investiții este de a spori atractivitatea destinațiilor turistice selectate, prin dezvoltarea rutelor, în zonele rurale defavorizate din România și de a crea noi locuri de muncă. Bugetul alocat, în total, investiției în rute culturale este de 103,5 milioane euro.
Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării, ruta satelor cu arhitectură tradițională.
Siturile turistice specifice vor fi cel puțin 225 și vor fi selectate printr-un mecanism stabilit în componenta aferentă din PNRR, pe baza capacității acestora de a atrage turiști internaționali și naționali și de a contribui la o transformare socioeconomică durabilă, în zonele rurale și defavorizate.
Monika BACIU