Sunt mineri și, de la orizontul minus 400 se pregătesc pentru înălțimi de 110 metri. Vorbim despre actuali sau foști mineri din Valea Jiului, dar și tineri care, încep la Petroșani cursuri pentru a lucra în domeniul energiei eoliene și fotovoltaice. Cursurile au fost deschise marți, la Universitatea din Petroșani.
Cea mai mare oportunitate de a lucra în domeniul energiei de viitor prinde contur la Universitatea din Petroșani. Aici, oameni care au lucrat la mină sunt gata să lase subteranul și să urce pe turbinele de la înălțimi amețitoare, pentru un job mai bun și de viitor.
Noi i-am găsit în aula Universității, la inaugurarea cursurilor. „Văd o oportunitate bună în treaba asta și având în vedere incertitu­dinea pe viitor a mineritului cred că pot să am o carieră în viitor în acest domeniu. Așa că mă pregătesc din timp. E o oportunitate nu doar pentru noi, cei din Valea Jiului, ci chiar și pentru tinerii din zonă. Să reușim să le găsim un drum în viață. Se obțin aici cursuri certificate internațional, nu vorbim de cursuri de ospătari. E un lucru bun pentru Valea Jiului”, a spus Sebastian Tirintică, angajat la E M Livezeni, unul dintre primii cursanți ai RenewAcad de la Petroșani. „Mineritul este pe ducă și este o oportunitate pentru noi, ca să mergem pe o altă meserie bănoasă, ca să spun așa Am fost anul trecut în octombrie și am făcut cursurile de alpinist utilitar și primul ajutor la înălțime din parcul de eoliene. Am urcat pe eoliene și chiar a fost o experiență plăcută. La 110 m înălțime. E o diferență mare de la 400 de metri sub pământ, la 110 m înălțime, dar în subteran nu vezi cerul și, pe o eoliană vezi totul altfel”, l-a completat Adrian Ovidiu Boloca, colegul lui, angajat la EM Vulcan

Cei care vor să lucreze în acest domeniu, fie că sunt electricieni buni, fie mecanici, au ocazia să se califice, să viziteze astfel de parcuri de la noi sau din străinătate și, pe viitor, să aibă un job foarte bine plătit. Academia și-a deschis programul de calificare la Petroșani. „Am lucrat 28 de ani în mină și m-am pensionat și acum m-am angajat la acest centru de instruire, pentru că vreau să contribui la un viitor mai curat pentru copiii noștri  Aici este un centru profesional de pregătire, iar apoi pot lucra oriunde în lume.  Aceste cursuri sunt recunoscute internațional și eu cred că  este unica oportunitate în Valea Jiului, unde putem face cu adevărat reconversie profesională de la minerit, la fotovoltaice sau eoliene”, a spus Adrian Borbely, trainer la Wind Power Energy.
Cursurile sunt gratuite și nu trebuie decât să accesați platforma on-line a academiei RenewAcad. Apoi, cei care vor, pot fi selectați, în funcție de aptitudini. „Grupul-țintă este de 700 de locuri, pentru următorii 2 ani de zile și ei se pot înscrie direct pe site-ul www.renewacad.eu . Apoi urmează faza de consiliere, unde sunt îndrumați ca să știe ce trebuie să facă fiecare, în funcție de aptitudini”, a mai spus Adrian Borbely.
În următorii 10 ani, specialiștii spun că în România se vor dezvolta peste 30.000 MWatti de energie eoliană și fotovoltaică, vor fi construite parcuri ce vor produce cel puțin 12.000 MWatti. 40%  din ei produși de energie fotovoltaică și restul eoliană și în județele limitrofe. Vor exista parcuri de peste 2.500 de MWatti, parcuri ce vor trebui instalate și întreținute cu oameni care acum se califică aici. Este nevoie de mii de oameni calificați, cererea de forță de muncă fiind foarte mare.
Diana Mitrache