Artera rutieră care duce spre stațiunea Parâng a fost inaugurată! A fost o zi istorică pentru comunitatea Văii Jiului, care speră ca turismul să devină alternativa viabilă a mineritului care își duce ultimele zile. Prezenți au fost toți cei care au pus umărul la realizarea acestui proiect și nu numai.
De acum, drumul spre Parâng nu mai este oprit circulației. Incripția care interzicea accesul auto în zona Parâng a fost îndepărtată chiar de constructorul drumului și artera a fost deschisă circulației.
Este cea mai mare realizare pentru cei care au cabane și care spun că numărul turiștilor a crescut chiar și acum, vara, de 10 ori, după ce drumul a fost reabilitat.
„Am avut ocazia, acum 4 ani, să particip la semnarea contractului pentru acest drum și sper ca în viitor să se vadă importanța acestuia. Mulțumim celor implicați în acest mare proiect”, a spus Doru Guran, proprietar de cabană în Parâng.
„Este o mare realizare. Ea s-a putut vedea chiar din vară, când a fost turnat primul strat de asfalt, pentru că noi am văzut că ne-a crescut numărul de turiști, nu de două, nu de trei ori, ci de 10 ori mai mult. Turiștii sunt mulțumiți pentru că accesul spre Parângul Mare se face dimineața, la ora 6,00 și apoi pot să coboare la 8 seara ”, a completat și Răzvan Marica, proprietar de cabană.
Proiectul a fost predat la termen de cei care l-au construit și investiția înseamnă enorm pentru turiști și cabanieri, deopotrivă. „Orice investiție care se face prin Minisetrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Adminsitrației este benefică pentru locuitori și turiști și chiar ne bucurăm că s-a finalizat această investiție începută de foarte mult timp”, a declarat secretarul de stat Daniel Surdu, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Adminsitrației.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a spus că drumul va fi practic calea spre creșterea numărului de turiști și că investiția este una dintre cele mai importante din județul nostru.
„Este un drum foarte important pentru zona aceasta, alături de cea de la Straja. Am reușit ca, prin eforturi deosebite, să facem un proiect pe PNDL 2, și să obținem banii. Au mai fost încercări și în 2006, dar în 2016, când eu am ajuns prima dată președinte al CJH, am promis celor de aici că mă voi ocupa să facem acest drum. Iată-ne că azi suntem la final și spunem că avem un drum deosebit”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.
„Nu ascund faptul că am avut probleme, dar în 2018 am ajuns administrator public și, la câteva zile, s-a semnat contractul de asociere. În discuțiile ce au apărut, ne puneam problema ca drumul să fie deschis și iarna. Altfel nu avea niciun rost. Și apoi au apărut problemele legate de pârtiile de schi. Și așa au apărut tunelurile. Și împreună cu prietenul meu de atunci Tiberiu Iacob Ridzi am ajuns la concluzia că tot CJH trebuie să plătească”, a adăugat și Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Și primarul din Petroșani a spus că drumul era vital stațiunii și că acum este un moment important pentru viitorul zonei. „E o investiție importantă și e foarte bine că se și finalizează”, a completat și Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Dar cel mai important a fost rolul constructorului. A fost greu, a fost pandemie, iar prețurile au explodat, suprasolicitând bugeul alocat investiției, dar cei de la Strabag spun că au realizat o lucrare de portofoliu. „Am numai cuvinte de apreciere în ziua de azi pentru toți cei care s-au implicat, de la autoritățile centrale, la cei de la primărie și Consiliul Județean Hunedoara. Au fost mici disensiuni, dar am făcut front comun și am depășit problemele și noi suntem mândri de această lucrare. A fost o provocare inginerească. Strabag a reușit să își mențină toate clauzele contractuale, exact cum au fost prevăzuți și marele câștig este că implicarea este 100% românească, iar marele merit îi revine inginerului de 31 de ani, Adrian Hațegan”, a spus Cătălin Flămânzeanu, reprezentat STRABAG.
Dar drumul spre Parâng a pornit acum mai mulți ani cu o inițiativă pe care prefectul de atunci nu o credea realizabilă. La inaugurare a fost prezent și ne-a spus cât de important este ceea ce s-a reușit acum, pornind de la cererea cabanierilor.
„Acum 21 de ani am avut această inițiativă de a promova o HG și de trecere a acestui drum, ca drum județean. Sincer, atunci nu îmi imaginam, când am făcut acest demers, că voi fi azi aici și voi asista la o minunăție, că nu pot să îi spun astfel. Eu am zis că va dezvolta muntele, unul cu o personalitate deosebită”, a declarat Sorin Apostu, fost prefect al județului Hunedoara.
Drumul din Parâng a început încă din 2000, când artera a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara. Consiliul Județeam s-a asociat cu Primăria din Petroșani în 2016, când a fost semnat un acord în acest sens. Atunci a fost făcut și studiul de fezabilitate și în 2017 a fost obținută autorizația de construcție a drumului. Întreg proiectul a fost finanțat prin PNDL 2 și cu o contribuție de la CJH. În 3 septembrie 2018 s-a pornit lucrarea și valoarea acestuia a fost de 20.326.197,15 de lei.
Diana Mitrache