Mircea Ioan Molot le cere lãmuriri primarilor. În trei localitãti din Valea Jiului se aflã în derulare mai multe proiecte de anvergurã pentru dezvoltarea domeniilor schiabile. Este vorba de dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, Straja si Pasul Vâlcan.
Dacã la sfârsitul anului trecut, Guvernul a stopat finantãrile pentru continuarea acestor lucrãri, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot dã asigurãri cã acestea vor continua însã are nevoie de o evidentã contabilã a ceea ce s-a realizat pânã în prezent.
”În ceea ce priveste finantarea programului pe schi toatã lumea credea cã se va opri. Am nevoie de o situatie exactã a lucrãrilor care s-au fãcut pânã acum pentru a solicita în continuare fonduri ca sã poatã deveni Valea Jiului o statiune mai atractivã decât Valea Prahovei”, a declarat Mircea Ioan Molot, presedintele CJH.
Potrivit datelor oficiale, anul acesta, proiectul „Schi în Romania, municipiul Petrosani” a înghitit 8,164 de milioane de lei, programul fiind în derulare. La începutul acestei luni, Guvernul a alocat 3 milioane de lei pentru continuarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil, asta dupa ce au fost sistate alte doua milioane de lei în toamna acestui an. Banii nu vor fi folositi, însa, pentru continuarea lucrarilor, ci pentru plata datoriilor fata de constructor. „Banii primiti de la Guvern îi folosim pentru plata lucrarilor executate în avans de constructor”, a explicat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
La Lupeni, acolo unde functioneaza Statiunea Straja, Executivul a alocat 1,5 milioane de lei. Aici lucrarile au demarat mai tarziu decat în Parang, dar constructorul s-a miscat mai repede si fara prea multe piedici, asa ca acum putem vorbi despre o moderna telegondola deja functionala.
Proiecte în derulare
Pentru Statiunea Parang proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totala de aproape 69 de milioane de lei, însa edilii au precizat ca acest program se întinde pe o perioada de 4 – 5 ani, în functie de alocatiile de la buget.
Pana acum au fost finalizate lucrarile la instalatiile deproducere de zapada artificiala, adica 4 fixe si mai multe mobile, au fost montati stalpii pentru telescaunul TS 3 care face legatura între Hotel Rusu si cota 1.700 din Parang, iar instalatia a fost proiectata dupa un model preluat de municipalitatea din Petrosani din statiunea Innsbruck. În plus, au fost amenajate si partiile, pana la urma principala atractie a celor care iubesc sporturile de iarna.
De asemenea, s-a avut în vedere si bazinul de apa pentru instalatiile de zapada artificiala si la instalatiile propriu – zise. Investitia privind domeniul schiabil din Parang a fost castigata de asocierea de firme formata din Kranz Eurocenter Pitesti – Acomin Cluj si Doppelmayer Austria. Potrivit proiectului finantat de MDRT, domeniul schiabil din Parang se va întinde pe o suprafata de 150 hectare si va avea 17 partii. De asemenea, pentru acces, între Petrosani si statiunea montana Parang va fi amenajata o telegondola.
În ceea ce priveste Statiunea Straja aici deja a fost finalizata telegondola care va duce, în doar 8 minute turistii de la poalele masivului direct în statiune, care va fi data în folosinta cel mai probabil joi. Are o lungime de 2,5 kilometri, are 46 de cabine a 8 locuri. Iar acesta este doar unul dintre aspectele proiectului generos finantat din fonduri guvernamentale. Sunt deja finalizate lucrarile la lacul de acumulare de 75.000 mc si, spun edilii, în munte, pentru turisti se pregateste o pasarela de 60 de metri, care sa faca trecerea dintr-o parte în alta, în zona statiei de întoarcere a telegondolei, iar în acest fel partia va putea trece pe sub acea pasarela. Proiectul prevede si un telescaun de 4 locuri, care merge din Saua Mutu pana în Vf. Straja, iar anul viitor va începe executia si la celelalte trei telescaune prevazute în proiectul a carui valoare totala este în valoare de 45 de
milioane de euro.
Monika BACIU