Presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astãrãstoae, a spus cã deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotã alarmantã.
Acesta a precizat, într-un comunicat, cã nu poate întelege cum statul român nu reuseste sã identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti. Deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotã alarmantã. În anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberã practicã în România. Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 si 55.000 de medici în 1990.
“Mãsurile anuntate, chiar dacã ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din tarã”, mai spune Astãrãstoae. În domeniul legislativ, CMR considerã ca simple amendamente la o lege nu eliminã riscurile exercitãrii profesiei medicale în România si ca este nevoie de o legislatie modernã si adecvatã spiritului European.
În spitalele din România se resimte acut lipsa personalului medical. Acelasi lucru este valabil si pentru Valea Jiului. Astfel, cea mai mare unitate medicalã din zonã, respectiv Spitalul de Urgentã din Petrosani are sectii unde nu existã niciun medic specialist.
”Sunt o serie de sectii din Spitalul de Urgentã Petrosani care nu au un numãr suficient de medici, aici poate intra în discutie radiologia, pediatria, psihiatria, neurologia, si sunt o serie de alte sectii care practic nu au un medic la ora actualã, este vorba de dermatologie unde doamna doctor Stefan ne mai ajuta în ambulator dar si enodocrinologie si chirurgie bucomaxilo facialã”, a declarat managerul SUP Petrosani, medicul Alin Vasilescu.
Potrivit reprezentantilor spitalului se doreste ca pe viitor sã fie angajati aici mai multi medici.
”Am încercat si încercãm în continuare sã aducem medici tineri rezidenti, existã un numãr de 17 medici rezidenti inclusiv medic endocrinolog, am speranta cã la terminarea rezidentiatului început la Spitalul de Urgentã Petrosani vor si veni în Valea Jiului”, mai precizeazã Vasilescu.
Si presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului de Urgentã Petrosani, Sorin Apostu a subliniat aceastã problemã si încercarea lor de a solutiona favorabil situatia.
”Pentru asta lucrãm deja la o nouã politicã de personal si care pânã la urmã toatã aceastã activitate medicalã are în atentie pacientul. Pe de altã parte existã o problemã de subfinantare pentru sistemul sanitar. Este foarte greu sã gãsim un echilibru astfel încât sã ne îndeplinim totusi obiectivele”, a declarat Sorin Apostu, presedintele CA SUP.
Si în ceea privette cadrele medicale medii si auxiliar, respectiv asistentele si infirmierele situatia este la fel de dramaticã. Mai mult decât atât Vasilescu subliniazã faptul cã spitalul este nevoit sã functioneze cu ceea ce existã în prezent.
”Personalul este insuficient pentru cã sunt o serie de sectii unde pentru bunã desfãsurare a activitãtii ar fi nevoie de mai multe asistente si de mai mult personal auxiliar. Sunt obligat sã mã descurc cu personalul existent pentru cã atâtia bani primim de la Casa de Asigurãri si sã supravietuim fãrã a da afarã din personalul existent”, mai spune managerul SUP Petrosani.
Cadrele medicale din România emigreazã în masã. Medicii si asistentele medicale din tarã sunt nemultumiti de conditiile de trai si de conditiile sociale, drept pentru care îsi depun în numãr din ce în ce mai mare actele pentru a li se recunoaste studiile si în celelalte tãri ale Uniunii Europene.
Conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Sãnãtãtii, la 31 ianuarie, aproape 4.000 de cadre medicale si-au depus actele pentru a li se recunoaste studiile în statele membre UE, pentru a putea emigra. În statele UE, cadrele medicale sunt plãtite mult mai bine decât în tarã.
Astfel, în urma eliberãrii certificatelor de conformitate aproximativ 4.000 de cadre medicale ar urma sã pãrãseascã sistemul sanitar romanesc în favoarea celui din statele membre UE.
Începând cu 2007, dupã aderarea României la Uniunea Europeanã, Ministerul Sãnãtãtii, conform directivelor europene, a început eliberarea documentelor care atestã experienta profesionalã cerutã de normele comunitare pentru recunoasterea calificãrii în celelalte state membre UE.
Documentul este necesar personalului calificat din sistemul de sãnãtate care intentioneazã sã profeseze într-un stat membru al UE.
Monika BACIU