termoficare falimentulI nvitati sã se rebranseze la sistemul de termoficare. Pe avizierele mai multor imobile din municipiul Petrosani au apãrut anunturi venite din partea celor de la societatea de termoficare. Acestia îi invitã pe proprietarii apartamentelor sã se rebranseze la sistemul de termoficare în vederea aderãrii de A.D.I.

”Având în vedere dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare si necesitatea solicitãrilor pentru includerea în planul de investitii va invitãm sã reveniti la seriviciile noastre, având în vedere si faptul cã pretul energiei termice este mentinut la acelasi nivel al anilor precedenti (135,40lei/Gkal) , prin sprijinul Consiliului Local al municipiului Petrosani si ca atare valoarea lunarã este mai scãzutã decât celelalte sisteme de furnizare de agent termic pentru încãlzire sau apã caldã”, se aratã într-un anunt al celor de la societatea de termoficare din Petrosani.

Proprietarii de locuinte nu s-au lãsat convinsi de acest anunt. Marea majoritate a lor au centrale pe gaz si spun ei cã este mai ieftin din punct de vedere financiar.

”Eu am centralã, iar la un apartament cu trei camere plãtesc gaz undeva la 170-200 de lei în lunile de iarnã si am apã caldã si cãldurã mereu. La ce probleme sunt la sistemul de termoficare pot rãmâne oricând fãrã apã caldã si cãldurã cã mereu se sparge câte o conductã. Nu îmi permit acets lucru pentru cã am si copil mic si depind de cãldurã”, spune un petrosãnean.

Mai mult, cei de la sistemul de termoficare încearcã din rãsputeri sã îi convingã pe fostii abonati sã revinã la sistemul de termoficare centralizat.

”Mentionãm cã si beneficiarii altor sisteme de încãlzire se pot cupla la reteaua noastrã si le pot utiliza dupã bunul plac. Orice solicitare de bransare individualã beneficiazã din partea SC Termoficare SA de manoperã zero lei pentru lucrãrile din casa scãrii”, se mai aratã în anunt.

Problema agentului termic în Valea Jiului este legata de lipsa abonatilor. Practic, oamenii stau pe un munte de huila, dar se încalzesc cum pot. Putini sunt cei care mai sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare, Cei mai multi abonati sunt la Petrosani, dar si aici sunt mai putin de 3.000 de apartamente beneficiare ale serviciilor asigurate de SC Termoficare SA. La Vulcan doar vreo 30% dintre apartamente mai beneficiaza de agent termic în sistem centralizat si chiar mai putini sunt cei care si platesc agentul termic. O situatie si mai drastica se înregistreaza la Lupeni, unde nici 140 de apartamente nu mai beneficiaza de serviciile societatii de interes local. Noua structura, însa, ar putea aduce beneficii si va fi, practic, o componenta a viitorului Complex Energetic Hunedoara.

Monika BACIU