Dacă pentru cei mai mulți copii întrebarea „Cum a fost prima zi de școală?” este adresată de părinți, pentru zeci de copii din Petrila, acesta este un subiect dezbătut la ora mesei, la Salvați Copiii. Sunt copii mici și mai mari, iar unii dintre ei nici nu mai știu de când vin la centru. Dar lor nu le lipsește aici nimic, deși, poate, pentru unii chiar mama ori tata ar fi importanți.
La Petrila nimeni nu mai este mirat că, după școală, sau chiar și în vacanță, primul drum e la centrul din Cartierul 8 Martie. Se așează fiecare la locul lui de la masă, mănâncă, își ia pachețelul și apoi se pregătește de teme. Este locul lor de socializare, locul în care au șansa să nu abandoneze școala, ci dimpotrivă, să fie printre cei mai buni.
Primul pe care l-am întâlnit, după ce a ieșit de la școală a fost Gabriel.
„Mă joc și facem lecțiile aici. Îmi place aici, că e frumos, îmi fac lecțiile și mănânc”, mi-a spus băiețelul.
Pentru unii, poate, masa de aici e cea mai importantă din zi, dar ei au învățat că asta li se cuvine, pentru că sunt copii cuminți și care se străduiesc să învețe bine. Că atunci când o fac, pleacă în diverse excursii. „În vacanță, ne jucăm și ne ducem și în excursii. Eu am fost la Brădet și la cinema”, mi-a mai spus Gabriel.
” E foarte fain aici, că ne duce în excursii, ne ajută la teme. Vin după școală în fiecare zi, pentru că trebuie să venim la program. Nu mai știu de când vin aici. Aici am prieteni”, a adăugat o altă fetiță.
„Aici vin ca să îmi fac temele. Acasă m-aș descurca, dar e mai bine aici”, a completat o alta.
Și după masa de prânz, i-am privit pe cei de grădiniță cum pleacă. Din centru, educatorii priveau spre zona de siguranță în care se aflau părinții și, pe rând, pleca fiecare copil acasă, cu câte o pungă cu diverse gustări.
La Salvați Copiii în Petrila vin copii a căror părinți nu se descurcă să le ofere ceea ce au ei nevoie, iar aici primesc haine, încălțăminte, ghiozdane și, desigur, masa caldă zilnică. Iar pentru școală, toată lumea este pregătită. „101 copii au participat la activitățile remediale, activități de recuperare socio-educaționale, ce au avut ca scop prevenirea abandonului școlar, dar și activități în care și-au petrecut cât mai bine timpul liber, pe perioada vacanței. Pentru o bună desfășurare a cursurilor, noi le-am dat acum ghiozdane complet echipate, îmbrăcăminte, încălțăminte”, spune Mihaela Viziteu, pedagog social la Salvați Copiii Petrila.
Și, mai mult, fiecare e pregătit și pentru situația în care școala revine în on-line. Și, dacă la Petrila, primarul spune că nu au toți copiii tablete, ori alte dispozitive, cei care vin la Salvați Copiii nu se confruntă cu așa ceva.
„Suntem pregătiți și cu tablete pentru reluarea cursurilor on-line sau hibrid”, mai spun pedagogii de aici.
Aici vin și copiii ai căror părinți sunt la muncă în străinătate. Acest program are 62 de copii, care, anul acesta, nu au povestit despre prima zi de școală mamei, ori tatălui, ci pedagogului, care a știut să aibă, pentru ei, o vorbă bună. „Acest centru de zi este ca o mână de ajutor, venită în sprijinul lor”, a conchis Mihaela Viziteu.
Comunitatea din Petrila s-a obișnuit deja cu Salvați Copiii și nu există vreo familie care să nu știe că aici oricine poate fi sprijinit. Abandonul școlar este zero și, mai mult, pentru că știu că pleacă în vacanțe și excursii, copiii învață foarte bine, dovadă fiind zecile de diplome pe care le afișează la finele fiecărui an școlar.
Diana Mitrache