Nu mai mirã pe nimeni cã trãim în tara în care anormalitatea a devenit stare de normalitate, în tara în care ne sunt prezentate la televizor lectii si prelegeri de cãtre persoane care au multã lipsã la cântar, în materie de moralitate si profesionalism.
Subiectul actualului articol se referã la douã emisiuni ale TV Parâng, una din septembrie 2010 iar cea de-a doua din octombrie 2011, ambele derulate sub sigla „Oameni si fapte”, realizate de domnul Stefan Nemecsek si având ca invitat pe directorul executiv al AJOFM HD, domnul Vasile Constantin Iorgovan Velichi (în continuare I.V) .
În emisiunea din septembrie 2010 un telespectator, cunoscând venitul imens de 83 100 lei/an, respectiv 6925 lei/lunã, realizat de cãtre directorul I.V, conform propriei sale declaratii de avere, l-a întrebat ce poate spune despre acest venit salarial. Directorul I.V l-a „lãmurit” explicându-i despre salariul pe care-l are, iar nu despre venitul salarial, afirmând cã salariul sãu net este în jur de 1900 lei/lunã dupã ce-si plãteste ratele… !!!
În emisiunea din octombrie 2011 (între minutele 67 – 79) un telespectator a încercat sã-i aminteascã domnului I.V despre rãspunsul evaziv pe care l-a dat în septembrie 2010. Desi realizatorul emisiunii, cu o bogatã experientã tv, intuind cã invitatul sãu va fi pus într-o situatie dificilã, a încercat sã-i sarã în ajutor cãutând sã limiteze interventia telespectatorului, care totusi pânã la urmã printre „picãturi” a reusit sã finalizeze câteva întrebãri pe care le-a adresat directorului I.V.
Si de aceastã datã, într-o notã evazivã si amestecând lucrurile, I.V vorbea despre media salarialã a angajatilor agentiei, lucruri de care nu a fost întrebat. Totusi, a explicat si despre salariul sãu arãtând cã este de 2100 lei net/lunã la care se adaugã, din fondul de stimulente, 1700 lei/lunã, iar acest aspect se poate verifica pe saitul agentiei unde sunt mentionate cele douã componente ale venitului salarial, respectiv: venitul obtinut din salariu + fondul de stimulente. Total eronat, pentru cã în declaratia de avere e afisatã o singurã cifrã ce reprezintã venitul net salarial. Poate ne spune domnul director I.V despre cifra de 83 100 lei/an, sau dacã-i este mai usor despre cifra de 6925 lei/lunã…cât reprezintã salariul si cât stimulentul…numai sã nu le-ncurce!
Tot I.V, în emisiunea din octombrie 2011 ne informa si despre pregãtirea sa declarând cã profesia de bazã este de informatician si cã este atestat de comisia europeanã ca manager pe servicii publice de
ocupare, cã are masterat în drept administrativ si statutul functionarului public, dar si multe alte pregãtiri pe care din modestie nu le-a mai enumerat. Timpul majoritar am emisiunii a fost ocupat în a ne „intoxica” cu fel si fel de cifre, statistici, chiar a ne da si lectii în mai multe domenii, lucruri care de fapt nu folosesc oamenilor care trãiesc în permanenta disperare a cãutãrii unui loc de muncã. Acesti oameni ce nu au statut de somer indemnizat (dar sunt someri) reprezintã somajul ascuns care dacã ar fi luat în calcul ar reprezenta somajul real, cel adevãrat.
Cel mai jenant moment al emisiunii a fost atunci când I.V ne-a povestit despre o vizitã fãcutã în Germania în urmã cu patru – cinci ani când a fost invitat la „o orã de englezã care s-a transformat într-o orã psihologicã”. Partea penibilã a acestei povestiri a fost atunci când I.V a observat cã în clasa în care se desfãsura lectia „nu era scaun la catedrã”, atentionând în acest sens, în limba englezã, pe un „elev german” (minutele 58 – 61 ale emisiunii), dupã care ne spunea cã „între timp a apãrut o doamnã profesoarã care avea niste picioare, la 50 de ani si ceva sãraca…
ca butucii”, întãrind cele spuse cu gesturi ample si rotunde ale mâinilor si degetelor.
Oare Comisia Europeanã, cea care l-a atestat pe Iorgovan Velichi ca manager, stie cum se exprimã acesta în media despre lectorii cu care a lucrat? Ne poate spune domnul I.V câte vizite a fãcut în strãinãtate în cei opt ani si ceva de când este la conducerea AJOFM Hunedoara, bineînteles scãzând ora de englezã din Germania despre care ne-a povestit?!
Ce experiente a acumulat în vizitele sale de lucru si instruire si cum le-a implementat în
folosul celor fãrã loc de muncã? Cine a suportat cheltuielile deplasãrilor?
Având atâta pregãtire, experientã si pricepere arãtate dezinvolt în media, de ce domnul director I.V nu-si gãseste de lucru în mediul privat unde ar putea obtine
venituri bãnesti mult mai mari decât cele de la AJOFM si care nu ne-ar interesa? De ce tine atât de mult de scaunul de director al AJOFM-ului spunând cã veniturile salariale nu sunt chiar atât de mari pentru functia publicã pe care o ocupã, chiar dacã acestea au atins si pragul de 6900 lei/lunã?
PS: în seara zilei de 18.01.2013 am vizionat la TV Parâng o altã emisiune moderatã de cãtre domnul Stefan Nemecsek sub aceiasi siglã „Oameni si fapte”.
Desi emisiunea si moderatorul au fost aceiasi, invitatul a fost altul iar subiectul oarecum conex celorlalte emisiuni la care am fãcut referire în articol. Fãrã sã fie director la AJOFM invitatul a abordat serios multe probleme sociale printre care si aceea a somajului, a somerilor si a posibilelor solutii de redresare economicã a Vãii, într-un alt registru si tipar de mentalitate comparativ cu Iorgovan Velichi. De remarcat faptul cã s-a vorbit într-un limbaj tehnic, academic, ancorat în realitate, arãtând profesionalism. Invitatul din aceea searã a fost sociologul Valentin Fulger, lector doctor la Universitatea din Petrosani, neafiliat politic (tehnocrat), care sunt sigur cã ar putea face fatã în locul directorului Iorgovan Velichi, dar viceversa nu cred cã e posibilã!
Petre Lungoci