3,18% este rata șomajului în județul Hunedoara. În Valea Jiului numărul șomerilor a crescut odată cu disponibilizările din minerit și energie. Tocmai de aceea, aici a fost organizată o nouă bursă, unde și șomerii au venit să își caute de lucru și angajatorii să își găsească oameni calificați.
La bursa de la Petroșani, una ce nu a fost organizată de Agenția Locală, ci de o firmă acreditată, au venit vemit mai mulți oameni să își caute de lucru. Și dacă femeile voiau ceva pe măsura calificării lor, tinerii căutau ceva să își rotunjească veniturile.
„Vreau un loc de muncă. Fac un curs de bucătărie și aș dori un astfel de post”, a spus una dintre femeilie ce au venit la bursă. „Și eu caut un loc de muncă. Și eu fac același curs de bucătar și vreau să fiu angajată acum pe un post calificat”, a spus o alta.
„Am venit și eu să îmi găsesc un loc de muncă. Sunt student și caut să fac ecva în timpul rămas liber”, a declarat un tânăr student. Proiectul ce a generat această bursă este unul finanțat prin Programul Operațional Capital Uman.și a vizat zona Văii Jiului, din cauza numărului relativ mare de oameni care își caută un job. Și, cu acest prilej, peste 100 de locuri de muncă au fost puse la dispoziția celor interesați. „În ultimele luni, lucrând cu oameni care își caută un loc de muncă, dar și cu angajatori care, la rândul lor, își doresc să angajeze personal, am constatat că întâlnirea dintre ei este dificilă și mi s-a părut o idee foarte bună să creăm un cadru în care oamenii, care chiar doresc să ocupe un loc de muncă, să poată întâlni mai mulți angajatori”, a precizat Liliana Scarlat, manager de proiect.
Dar și angajatorii spun că au nevoie de oameni și cei care au venit acum la bursă au căutat, în general, calificați. Lor le-au cerut joburi aproximativ 200 de oameni. „Căutăm un IT-ist un tehnician de securitate și electricieni. Foarte puțini mai au calificări, mai ales ca electricieni. Noi îi găsim cu greu”, a precizat Alina Duștința, reprezentantă a unei firme ce venise la bursă.
„Căutăm și oameni calificați, dar și necalificați. Vrem un operator PC, un inginer sau deservenți de utilaje, în domeniul construcțiilor și al demolărilor. Noi am fost și la casele de șomaj, de unde am făcut angajări și am venit și aici ca să găsim oameni calificați”, a adăugat și Luigi Bălușă, un alt angajator. Peste 5.400 de oameni sunt oficial în căutarea unui job în județul nostru și cei mai mulți locuiesc în zona Văii Jiului. Pentru ei, prin AJOFM, sunt organizate acum cursuri de calificare ca bucătari, instalatori, lucrător ăn comerț sau manichiuristă.
Diana Mitrache