Un container ce va servi drept cel mai modern refugiu salvamont, a fost amplasat în Parâng. Salvamontiștii spun că acesta va lua locul celui vechi și degradat de vremea rea din munte și că va fi refugiul montn aflat la cea mai mare altitudine din țară.
Vechiul refugiu de pe Cârja nu mai putea fi utilizat. Asta au spus salvamontiștii care au căutat o nouă soluție și se pare că au găsit una.
La altitudinea de 2.231 m, în Parâng, refugiul pe care îl știu cei care urcă la munte, nu mai făcea față iarna. Tocmai de aceea, echipa Salvamont a cerut ajutor celor de la Consiliul Județean Hunedoara și așa au găsit împreună o soluție. „De anul trecut l-am cumpărat. Am alocat aproximativ 12.500 de lei către Salvamont și mă bucur că în Parâng, la altitudinea de 2486 de metri avem acest refugiu mult dorit și care sigur va fi folosit de turiști. A stat cam mult timp într-o locație din Petroșani, pentru că a fost dificilă amplasarea lui în munte, dar acum avem ceea ce le va fi de folos turiștilor în munte, un refugiu modern, dotat și utilat”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Vechea construcție avea zidurile crăpate, se acoperea de zăpadă iarna și nu mai putea fi folosită. Tocmai de aceea, s-a recurs la un container specializat pentru astfel de locații. „Am reușit cu succes să finalizăm acțiunea de montare, sub vârful Parâng. Spun că este un refugiu aflat la cea mai înaltă altitudine din țară, undeva la 2480 de metri altitudine și totul a fost suportat de CJH și băieții de la echipa Salvamont Petroșani. L-am amplasat cu un elicopter. Am mai încercat de două ori să îl montăm, dar vântul puternic nu ne-a lăsat până acum. Dar am reușit cu succes amplasarea lui acum și, în perioada apropiată va fi fixat cu ancore și sisteme betonate, ca să devină funcțional”, a precizat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Refugiul din Cârja a fost construit în anul 1889 când Societatea Carpatina Ardeleană a Turiștilor l-a ridicat din piatră și lemn. În decursul anilor a fost, însă, distrus fiind cunoscut doar faptul că el a fost reconstruit între anii 1932-1938, iar de atunci timpul și-a tot spus cuvântul.
Diana Mitrache