soferii-prejudiciati-in-accidente-rutiere-vor-fi-despagubiti-de-proprii-asiguratori-rcaDin cauza legilor foarte permisive si de cele mai multe ori chiar pãrtinitoare, am ajuns sã trãim vremuri în care o viatã este calculatã în bani, fãrã a mai tine cont de sentimente sau de durerile provocate.

Astfel putem observa în ultima vreme tot mai multe cazuri în care în urma unor tragice accidente rutiere soldate cu victime care rãmân imobilizate la pat sau mai rãu decât atât chiar cu decesul acestora, legile tãrii nu dau câstig de cauzã rudelor acestora. Sau si dacã le dau câstig, câstigul este unul financiar si de cele mai multe ori contestat. Doar cã banii nu îi aduc înapoi pe cei dragi care s-au stins din viatã, poate la o vârstã fragedã.

Cea mai simplã metodã, un avocat bun

Pentru a scãpa de o pedeapsã care poate sã fie destul de mare, multi dintre cei care provoacã

accidente grave de circulatie în care victimele si-au pierdut viata îsi angajeazã avocati buni care sã-i reprezinte în procesele care le-au fost intentate pentru infractiunea de omor din culpã, aceste procese pot dura ani de zile iar de cele mai multe ori sentintele care sunt date nu satisfac dorintele rudelor

victimelor si nici pe ale vinovatilor. Astfel, înfãtisãrile în fata instantelor de judecatã se prelungesc, dar si prelungesc agonia din sufletele rudelor victimelor.

De cele mai multe ori aceste sentinte sunt cu suspendare pentru acesti oameni care la rândul lor au curmat alte vieti, chiar dacã involuntar.

Pe lângã acestea ei mai sunt nevoiti sã plãteascã daune materiale rudelor celor decedati care de cele mai multe ori sunt foarte mici sau chiar dacã aceste despãgubiri sunt destul de substantiale nu vor putea substitui niciodatã viata unei persoane dragi. Sumele stabilite de instantele de judecatã pentru plata unor despãgubiri morale se ridicã la câteva zeci de mii de lei sau sute de mii de lei. Doar cã banii nu îi aduc înapoi o viatã. Banii nu îi vor alina suferinta unui pãrinte care si-a vazut copilul stingându-i-se în brate sau nu vor sterge din amintirea unui copil moartea unui pãrinte.

Mai mult decât atât în multe din aceste cazuri de omor din culpã, cel care a provocat accidentul tragic de circulatie nici mãcar nu plãteste aceste daune materiale si morale, acestea fiind plãtite de cãtre firmã la care acesta a încheiat polita de asigurare pentru autovehiculul personal. La rândul ei firma de asigurare poate sã nu accepte suma impusã de organele judecãtoresti si astfel procesul poate dura o perioadã si mai lungã si mult mai dureoasa pentru familile îndoliate.

De aceste probleme se mai lovesc si multe dintre victimele care desi au supravietuit unui grav accident de circulatie, poate au rãmas paralizate sau cu membre amputate. La fel si în aceste cazuri despãgubirile apar dupã multã vreme si nu vor putea asigura niciodatã nevoile celor care suferã din cauza unor oameni inconstienti.

Indiferent dacã aceste accidente de circulatie s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti sau cu victime rãmase infirme un lucru este foarte cert….în tara noastrã banii cumpãrã viatã si sãnãtatea oamenilor. Dar nu îi aduc înapoi pe cei trecuti în lumea celor drepti.

Monika BACIU