Munții Orăștiei constituie o atracție pentru atracție pentru pasionații de istorie și mistere. Asociația Wild România ne invită să descoperim istoria locului, pentru a putea să înțelegem care ne sunt rădăcinile. Pe 13-15 august, Wild România îi invită pe pasionații de istorie într-un tur unic, de poveste, al cetăților uitate ale dacilor.
”Sarmisegetuza, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Căpâlna, Fetele Albe… De câte ori ne gândim la razboinicii daci, ne vin în minte aceste locuri
fabuloase. Poate din cauza
misterului ce le înconjoară, poate din cauza frumuseţii sălbatice a munţilor Orăştiei. Dar dacă am vrea să înţelegem mai mult din identitatea noastră, să înţelegem mai mult din rădăcinile noastre şi din trecutul străbunilor noştri, ar trebui să ne întoarcem privirile către inima României, acolo unde de-a
lungul veacurilor rămăşiţele
acestor cetăţi au reuşit sa supravieţuiască in timp”, arată asociația Wild România.
În anul 1999, în urma propunerii Statului român, ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a World Heritage Committee al UNESCO. Suportul documentar în vederea susținerii
candidaturii a fost unul extins, scopul fiind acela de a sublinia valoarea universală a siturilor si monumentelor respective, în contextul istoriei şi civilizaţiei umanităţii.
Timp de două zile, participanții vor descoperi cetățile dacice din munții Orăștiei, vor poposi la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a dacilor și totodată cea mai bine conservată dintre cetățile pe care le vom vizita.
”Cu un trecut violent și zbuciumat, Sarmizegetusa Regia este pregătită să te surprindă în prezent cu liniștea profundă ce s-a așezat peste aceste locuri. Ultima oprire este la cetatea Fețele Albe, sălaşul ielelor de la poalele cetăţii. Aşezarea de la Feţele Albe este considerată unul dintre cele mai misterioase locuri din Munţii Orăştiei, legendele povestind despre ielele care ar fi trăit în templele de la Feţele Albe şi despre pădurea bântuită care înconjoară şi ascunde ruinele (…)Chiar dacă ruinele cetăților sunt într-o stare avansată de degradare ele spun celor ce știu să asculte povești incredibile ale trecutului lor glorios iar poveștile pe care le vei afla de la ghidul nostru arheolog te vor lasă profund impresionat”, spun organizatorii.
Proiectul “Wild Romania” a fost punctul de plecare pentru dezvoltarea unor experiențe unice, bazate pe ture desfășurate exclusiv în natură, în cele mai sălbatice locuri din România.
Monika BACIU