„Singurul loc unde s-a lucrat de Ziua Minerului este Mina Petrila”, au reclamat public cei de la Planeta Petrila, după ce oamenii au constatat că vechea baie a minerilor, din clădirea principală a fostei mine, nu mai are acoperișul din tablă. Cei de la Societatea de Închideri de Mine au demarat luni o anchetă, pentru că zilnic, dispare de acolo, chiar și sub pază, tot ce se poate fura.
Mina Petrila, deși este încă păzită de cei de la Societatea de Închideri de Mine (SNIM), ea aflându-se încă în custodia acesteia, este periodic prădată de hoți. Asta, după ce și vremea rea a reușit să distrugă pe rând câte un acoperiș, ori câte o clădire veche. Doar că, de data asta, au fost hoții, care au furat o parte din tabla așezată pe vechea baie a minerilor, acolo unde artistul ion Barbu avea
amenajat un mic muzeu și el prădat cu ceva luni în urmă. „Ar fi tabla de pe
sediul administrativ în zona fostelor birouri ce adăposteau cândva topografii și unde erau și toaletele și băile minerilor, și ale directorului. Facem o verificare în teren și vedem de ce paza nu a raportat la ora la care vorbim, oficial, absolut nimic, iar apoi vedem ce a dispărut. A mai fost o porțiune foarte mare lipsă din tabla de acolo, acum un an. Apoi am pus folie de plastic”, a spus Daniel Călin Sîrb, directorul SNIMVJ.
Vremea rea și ploile au distrus acoperișul și altor clădiri, iar hoții au mai furat din când în când câte ceva. Iar directorul Societății de Închideri de Mine spune că în această lună se va întruni Adunarea Generală a Acționarilor ca să le poată preda, așa încât Consiliul Județean Hunedoara să le poată prelua.
„Nu pot să spun decât că am reușit actualizarea extrasului de carte funciară, lucru cu care am informat și primăria Petrila, inclusiv CJH. Am făcut notă către CA și care ne-a amânat pentru actualizarea acestui extras, așa că la finele lunii august va fi Adunarea Generală a Acționarilor”, mai spune directorul SNÎMVJ.
Mina Petrila ar putea fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara, însă, periodic, clădirile sunt distruse, fie de vreme, fie de hoți.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache