U nul dintre cele mai căutate locuri din zona Văii Jiului, Peștera Bolii, a fost curățată de specialiștii de la Apa Serv în colaborare cu cei de la Apele Române. Acțiunea a vizat refacerea unor porțiuni din poduri, dar și decolmatarea anumitor zone, care, după un an de pandemie, au fost pur și simplu umplute cu deșeuri ce vin din amonte.
Grămezi uriașe de deșeuri, crengi, cârpe și foarte multe recipiente de plastic au fost adunate din apele pârâului ce străbate Peștera Bolii, un loc în care ecologiștii de la Petro Aqua primesc zilnic turiști. A fost absolut necesară această acțiune, pentru că, dacă anul trecut, din cauza pandemiei, au fost oprite și acțiunile de ecologizare, anul acesta efectul a fost vizibil. „Avem o acțiune de ecologizare a albiei Pârâului Jupâneasa, care traversează Peștera Bolii. Strângem deșeurile, lemnele, tot ce a adus viitura din amonte. Astfel de acțiuni au avut loc și în anii trecuți, cu excepția celui trecut, când a fost pandemie”, a spus Florin Ciucur, Șef Departament Exploatare.
Peștera riscă să se colmateze dacă astfel de acțiuni nu ar avea loc, pentru că apa cară în interior tone de deșeuri lăsate de turiști în zonale din împrejurimi, la picnic, ori care provin chiar din gospodăriile celor ce locuiesc mai sus de peșteră. Iar o parte dintr-un pod necesită acum reparații serioase. „A putrezit în partea de suport și sunt foarte mulți turiști, copii, iar pentru a evita accidentele, noi aducem în interior materialele și înăuntru este o echipă ce întărește partea respectivă a podului. Găsim în interior PET-uri, lemne, iar problema este că din cauza acestor deșeuri aduse de apă, cursul apei este deviat și, dacă nu îl curățăm noi, efectul este mai rău. S-a simțit asta anul trecut când, pentru că nu am făcut acțiuni de ecologizare, cursul apei a fost deviat de gunoaiele care s-au strâs. Au venit lemne și turiștii deja traversează mai greu peștera. Înainte se traversa de la un capăt la altul mult mai ușor, iar acum la ultimul pod deja nu mai poți decât cu cizme de cauciuc, că în adidași nu se prea poate”, a mai precizat Florin Ciucur, Șef Departament Exploatare.
Zeci de oamenu au vizitat peștera chiar în ziua în care specialiștii de la ape curățau zona și noi am găsit chiar un grup care a venit de la București. „Venim din București și facem un tur de țară. Am fost și la Prislop, iar gazda ne-a recomandat Peștera Bolii și chiar este foarte frumos aici ”, a spus unul dintre membrii unui grup.
„E foarte frumos. Nu am mai fost într-o astfel de peșteră și bine am făcut că am venit”, a completat un alt turist venit la peșteră.
„Și mie îmi place aici, tot. E foarte frumos. O să le spun coplegilor că e frumos în peșteră, dar întuneric”, a spus un copil venit cu un grup de tineri, pentru prima dată, în vizită la o peșteră adevărată.
Ecologiștii au reparat podurile de trecere, iar responsabilii de la ape au curățat albia pârâului, atenționând turiștii să nu mai lase în urma lor mizerii. „Vreau să tragem un semnal de alarmă pentru ca toți cei care stau în amonte, sau merg la iarbă verde, că cea mai mare pagubă tot noi o facem. Că în peșteră au ajuns numai PET-uri, lemne, cârpe, iar ecologizarea de acum este ca și cum am trage un nou semnal de alarmă. Le spun tuturor să fie mai atenți cu natura”, a spus Florin Ciucur.
Cei de la Petro Aqua care gestionează peștera spun că adună mereu plasticuri din albia pârâului, pungi de plastic și resturi de la picnic, iar la intrarea în acest loc există un panou creat din dopurile de la sticlele adunate, în care ni se spune să fim mai atenți cu natura. Și, tot de acolo nu lipsește Petman, un fel de statuetă creată din bucăți de plastic găsite în peștera Bolii.
Diana Mitrache