Sâmbătă, 31 iulie, hunedorenii sunt invitați să afle cine sunt eroii zonelor protejate. Se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerilor, iar cei care vor să descopere în ce constă această
activitate sunt așteptați sâmbătă în data de 31 Iulie 2021, în intervalul orar 10:00 – 14:00 la Centrul de Vizitare Nucșoara al Administrației Parcului Național Retezat (sat Nucșoara, nr. 284, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara).
”Ziua Internațională a Rangerilor este o zi specială, în care sărbătorim rangerii de pretutindeni, eroii care stau în prima linie pentru protecția biodiversității și comemorăm în același timp rangerii căzuți la datorie. În acest an, Administrațiile Parcul Național Retezat National Park, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și Parcul National Defileul Jiului – Defileul Jiului National Park serbează Ziua Internațională a Rangerilor împreună cu dumneavoastră prin desfășurarea de activități de informare – conștientizare”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Participanții la eveniment vor beneficia de de materiale de informare și promovare cu cele trei arii naturale protejate care vor spori cunoașterea importanței conservării ecosistemelor, habitatelor și speciilor din ariile naturale protejate. Totodată, participanții vor avea oportunitatea de a discuta față în față cu rangerii celor trei arii naturale protejate prezente despre activitatea acestora în teren.
”Rangerii sunt persoane
dedicate, indiferent de gen, rasă și cultură, care joacă un rolul important în conservare; sunt responsabili pentru protejarea naturii și al patrimoniului cultural și istoric, protejează drepturile și bunăstarea generațiilor prezente și viitoare. Nu există o definiție exactă sau o fișă de post – suntem rangeri, ofițeri ai conservării, eroi necunoscuți,
gardieni dedicați ai planetei noastre. Rangerii parcurg adesea distanțe mari, lucrează în locuri îndepărtate, în condiții vitrege și își riscă viața pentru a proteja plantele, animalele, valorile culturale și oamenii care se bazează pe ei. Aceste locuri de muncă sunt adesea subfinanțate și cu personal insuficient”, mai arată APNR.
Monika BACIU