Mai multe caravane mobile sunt organizate acum în câteva localități ale județului nostru, pentru că e nevoie de sânge. Pandemia a făcut ca cererea de sânge să crească simțitor și, împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei și câteva parohii, Centrul de Transfuzii din Deva a venit și va veni în mai multe zone.
Zeci de oameni au răspuns prezent în fiecare localitate în care a ajuns până acum caravana mobilă pentru donatorii de sânge. Este un gest absolut minunat, iar donatorii au stat, așa cum spun medicii, la rând, au așteptat disciplinați și cu gândul că fac cea mai bună faptă din viața lor. Și a fost un adevărat maraton. „În 30 iunie am avut la Protopopiatul Hațeg, unde au venit 47 de donatori cărora le mulțumim. În 16 iulie am avut primăria Șoimuș, unde au venit 15 donatori. În 22 iulie am avut Protopopiatul Orăștie și aici a fost o surpriză deosebită, că au fost 53 de donatori, iar acolo am avut și spirijinul Crucii Roșii. În 28 iulie urmează o recoltare la sediul ISU Deva. În 29 la Brad, la Protopopiatul Brad, unde sunt mulți înscriși și sperăm să vină. În 17 august, primăria Sântămăria Orlea a organizat pe un teren. În 19 august la Densuși. Suntem în discuții cu primăria Brad, cu cea de la Simeria, cu Vulcan, în Valea Jiului, Peștișu Mic, Romos, Luncoiu, Sălașu de Sus, Teliucu Inferior”, a spus dr Victoria Hălmagiu, director la Centrul de Transfuzii Sanguine Deva.
Numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ în toată ţara, de când a început pandemia. Centrele de transfuzie reuşesc să îi mobilizeze pe oameni doar prin intermediul campaniilor de conştientizare. Chiar şi aşa, se găsesc greu persoane care doneaze sânge ori plasmă convalescentă, pentru cei bolnavi de COVID, iar caravanele par acum soluția de moment.
Iar cei care vor, pot să se înscrie pentru donare. „Orice cetățean sănătos, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cei peste 55 de ani, cu dispensă de la medic, pot dona. Nu trebuie să aibă niciun tratament cronic, operații, ori intervenții chirurgicale, boli pulmonare, cardiace, care să nu fi avut hepatită, să nu fi avut intervenții de mică chirurgie, tatuaje sau femeile care au născut sau alăptează. Trebuie să mănânce bine înainte, să se hidrateze și să vină cu entuziasm”, a mai spus dr Hălmagiu. Cei care vor și cred că pot să facă astfel de gesturi, sunt așteptați la centrele de transfuzii și la caravanele mobile ce vin în orașele lor sau în apropiere.
Diana Mitrache