A fost o nouă ediție a Nedeii Sânzienelor la Straja, locul ce a devenit unul de întâlnire al oamenilor de pe cele două părți ale muntelui. La Straja, zeci de oameni au îmbrăcat straiele populare, iar întrecerea cailor a fost una extrem de aplaudată de public. Așa cum s-au obișnuit din negura timpului, oamenii din zona Văii Jiului și cei din Gorj s-au întâlnit și acum la Straja, în ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, după slujbele de la biserică. Au venit în costume populare și s-au așezat la umbră, pentru că și vremea a fost una foarte bună.
Cu toții țin la tradiții și, dacă așa s-au obișnuit, atunci nici nu aveau cum să facă altceva în această zi. Iar gondola a funcționat gratuit pentru toți cei care au dorit să urce în munte. „Nu am mai venit de foarte mulți ani și m-am gîndit să vin acum din nou, că e tare frumos. E un lucru deosebit să fii acum, aici”, a spus una dintre femeile care a urcat de sărbătoare, la Straja. „Aștept cu nerăbdare concursul. Vin mereu pentru obiceiurile de aici, pentru muzică și pentru distracție”, ne-a spus un alt localnic, care venise pentru întrecerea cailor. Dar la munte a ajuns și senatorul Cristian Resmeriță, fratele primarului din Lupeni, Lucian Resmeriță, organizatorul nedeii, alături de Emil Părău.
„Este o zi foarte frumoasă și nu doar aici la Straja. Suntem într-o lume în totală schimbare și se întâmplă foarte multe lucruri noi, de la zi la zi și este foarte important să păstrăm și tradițiile pe care noi le avem și să păstrăm istoria, că nu vom putea avea viitor, fără trecut. Sunt mulți oameni aici și mă bucur că s-a dat mână și administrația locală a format o echipă care a putut să facă lumea să se simtă foarte bine. Și mai vreau să spun că mi-a plăcut enorm concursul de cai. Este un circuit greoi, dar e o tradiție veche, pe care o întâlnim în foarte puține locuri din această țară”, a spus Cristian Resmeriță, senator. Cea mai așteptată parte a nedeii a fost întrecerea cailor. Flăcăii din zonă, călare pe cai nărăvași și bine întreținuți, împodobiți de sărbătoare, s-au întrecut pe drumul ce urcă din oraș spre stațiunea Straja. Pe locul I a ajuns Flavius Solomon, locul II a fost adjudecat de Zoltan Vass, iar pe locul III s-a clasat Lonard Samir. La final, toată lumea s-a delectat cu muzică populară și o petrecere pe cinste s-a încis pe platoul complexului Montana.

Diana Mitrache