S untem în prima săptămână cu incidență zero în tot județul Hunedoara. Inspectorii de sănătate publică spun, însă, că nu trebuie să neglijăm faptul că pericolul este să izbucnească un nou val și că singura soluție pare să fie acum vaccinul. Parctic, de luni, în județul nostru mai sunt doar două cazuri de îmbolnăvire și, după un an și jumătate de pandemie, suntem pentru prima dată cu incidența foarte aproape de zero.
„Ținând cont că, acum, mai ales că a fost și o perioadă de sărbători și testarea a fost redusă, am reușit să ajungem la zero, ca și incidneță. Mai sunt două cazuri și sperăm să menținem acest trend, ca să nu mai avem niciun caz, dar totul depinde de cum se vaccinează populația. Pentru că există un risc foarte ridicat ca varianta indiană să devină dominantă și la noi în țară”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. Afirmațiile legate de varianta de cornoavirus, care sunt în legătură cu India, se bazează, așa cum spun specialiștii și pe faptul că țări care au vaccinat mult mai mulți oameni, au acum probleme serioase din nou.
„Se fac analize și, în principiu, s-a văzut în Anglia, unde ei au vaccinat foarte mulți oameni și, din păcate, a ajuns să fie dominantă această tulpină indiană. În principiu, cam după o lună, va apare și în celelalte țări, mai ales că s-au ridicat restricțiile de circulație și sunt șanse să ajungă și la noi ”, mai spune Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. Peste 173.000 de doze de vaccin au fost făcute la noi în județul Hunedoara și, deocamdată se vede o descreștere a numărului celor care mai vor să se imunizeze. Din păcate, valul IV ar putea lovi în scurt timp și la noi au fost închise două centre de vaccinare; unul la Orăștie și unul la Ilia, iar echipele sunt încă utilizate pentru vaccinarea în mediul rural.

Diana Mitrache