Nu a fost tocmai ușor la prima probă, cea de Limba și Literatura Română. Asta a spus majoritatea elevilor care au ieșit din examen, iar în Hunedoara sunt 161 de absenți la această probă. Asta, dintr-un total de 1.269 de elevi care au terminat 8 clase în Hunedoara .

La Evaluarea Națională din sesiunea 22-25 iunie 2021 s-au înscris 2.269 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Hunedoara. 83,5 la sută provin din mediul urban, iar 16,5 la sută din mediul rural, conform situației centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Elevii au primit două texte în lectură la primă vedere și un articol de pe site-ul revistei Dilema Veche. În ceea ce privește Subiectul II, elevii au primit cerința de a scrie un text narativ în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii. Iar la ieșirea din examen, emoțiile erau ceva mai temperate, fiecare absolvent fiind ceva mai optimist. „A fost ușor. Ultima compunere mi-a plăcut. A trebuit să facem o compunere despre o întâmplare în curtea școlii și avea de prezentat un incident neplăcut. Am inventat ceva, deși pot spune că mi s-a întâmplat ceva asemănător și în realitate”, a spus unul dintre primii ieșiți din examen, la Petroșani.
„A fost foarte bine, dar am avut și puține emoții. Nu foarte multe, că am știut să mă temperez și să scriu răspunsurile corecte. M-am axat pe literatură, că pe gramatică nu am repetat foarte mult și a fost în regulă la compuneri”, a completat o altă tânără. „A fost ok. Un pic cam greu. A trebuit să fac ceva mai mult la punctul 9, dar dacă ne-am pregătit…”, a spus și o altă absolventă. „ A fost greu. M-am gândit o grămadă și apoi am scris. La compunere am scris depre o întâmplare din curtea școlii, când ne-am jucat volei și scorul s-a întors brusc. Dar a fost foarte greu ”, a mai spus un elev. Potrivit celor de la IȘJ Hunedoara, la prima probă, în județul nostru s-au prezentat 2.108 elevi, adică un procent de 7,09 % au lipsit. Următoarea probă scrisă va fi matematica, joi, 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie, însă, primele rezultate, înainte de contestații, se vor afișa în 29 iunie..
Diana Mitrache