M ai mulți elevi din județul vecin au venit în vizită la Petroșani, ca să vadă ce ar putea să studieze la universitatea de aici. Sunt viitori absolvenți și, pentru că fac parte din proiecte care vizează și astfel de vizite, ne-au spus că au în plan să urmeze o școală tehnică și, ca atare, cea de la Petroșani li s-ar potrivi.
Un autocar i-a adus pe absolvenții din Gorj la Petroșani și, cum au ajuns au fost familiarizați cu macheta în miniatură a campusului. Au aflat că în acest peisaj de munte, au tot ce le trebuie, de la cazare, la masă și că școala li s-ar putea potrivi de minune.
„Noi, în fiecare sâmbătă, ne pregătim prin programul ROSE, pentru examenul de Bacalaureat și am venit să vedem cum este la Petroșani și să ne decidem dacă vom veni aici, ca viitori studenți. Nu știam prea multe despre universitatea de aici, ci despre minerit și vrem să aflăm mai multe”, a spus unul dintre absolvenții ce au vizitat Universitatea din Petroșani, la finele săptămânii trecute.
„Zona noastră este tot o zonă minieră și ne-am decis să venim aici, că avem mai multe de învățat de aici. M-am gândit să urmez școala de aici. Nu am foarte multe informații, dar știu că aici e zonă minieră și e ceea ce îmi place și mie să fac și mă văd studiind aici, mai ales că sunt aproape de casă, la doar 150 de km”, a spus un alt potențial viitor student la Petroșani.
Profesorii lor spun că îi îndrumă spre Petroșani, pentru că sunt absolvenți de învățământ tehnic și cu profil de matematică, așa că ingineria, dar nu numai, ar putea fi o variantă de studiu.
„Noi am avem parteneriate de acum 2 ani. Ne-am deplasat și la Universitatea din București, Politehnica, apoi la Sibiu, Lucian Blaga și acum avem incluse vizita de la Petroșani și Craiova. Universitatea din Craiova încă își desfășoară on-line cursurile, iar noi am venit la Petroșani”, a declarat Bogdan Boiangiu, director adj Liceul Preda Buzescu, coordonator al proiectului ROSE.
De la gazdele din Petroșani au aflat că aici au mai multe opțiuni și că, inclusiv Facultatea de Mine are oferte avantajoase pentru ei. „Facultatea de Mine oferă o paletă mult mai largă de specializări, decât titlul generic care a consacrat-o, motiv pentru care suntem de fiecare dată încrezători că viitorii noștri studenți se pot racorda la aceste necesități ale contemporaneității, care țin de gestionarea resurselor de orice fel, pentru o dezvoltare sustenabilă a societății și, totodată, pentru o natură mai curată și o viață mai sănătoasă pe planeta Pământ”, a explicat Csaba Lorin, decan Facultatea de Mine Departamentul de Ingineria Mediului și Geologie. Tinerii au avut ocazia să vadă campusul, să viziteze laboratoarele și să afle oferta educațională a celor 3 facultăți de aici.
Diana Mitrache