C onsiliul Județean Hunedoara este în negocieri pentru preluarea clădirilor de la fosta mină Petrila. Întreg ansamblul a fost evaluat acum și prețul plătit poate fi chiar mai mic decât cel la care a ajuns evaluarea.

Evaluatorul contractat de CJ Hunedoara a finali­zat procedura și a stabilit că ansamblul de clădiri are o valoare de 487.341 euro, echivalentul a 2.401.033 lei. Prețul ce va fi plătit de CJH, însă, ar putea fi mai mic chiar, pentru că acum încep negocierile cu proprietarii clădirilor. „Facem toți pașii legali acum. Au fost toate activele evaluate, așa cum spune legea și urmează ca președintele CJH să numească o comisie de negociere cu proprietarul, adică Societatea de Închideri de Mine, iar după ce se termină negocierile, prețul va fi aprobat de AGA, la SNIM, și rezultatul va fi aprobat în ședința CJ Hunedoara, ca să devenim proprietarii acelor bunuri”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

Pentru negocierea prețului și a condițiilor de cumpărare, președintele Consiliului Județean Hunedoara va putea numi o comisie de negociere, formată din consilieri județeni și din personal din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean.
Potrivit directorului Societății de Închideri de Mine din Valea Jiului, în custodia cui se află acum ansamblul de clădiri, mai este un singur pas până la vânzarea finală. În fapt, mai trebuie doar să se întrunească AGA, iar apoi, Consiliul Județean Hunedoara poate să le cumpere. Mina Petrila a fost închisă la finele anului 2015.
Inițial, prețul la care era evaluat ansamblul era de 2.160.000 de lei.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare. Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache