C onsiliul Județean Hunedoara și-a manifestat intenția de a prelua termocentrala de la Mintia. A existat o condiție fermă. Instituția județeană este dispusă să preia colosul industrial, însă liber de sarcini și fără datorii. ”În toate materialele primite de la Consiliul Județean Hunedoara, acesta își exprimă intenția de a prelua în proprietatea UAT Județul Hunedoara ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de matrial și piese de schimb, licențe, etc)”, libere de sarcini și fără datorii. Având în vedere faptul că CEH SA este în insolvență, administrarea societății CEH este realizată de administratorul special în insolvență care își desfășoară activitatea sub controlul administratorului judiciar, desemnat de judecătorul sindic și confirmat de creditorii societății. trebuie reținut că deciziile majore în procedura insolvenței se adoptă numai cu aprobarea adunării creditorilor societății”, arată Ministerul Energiei.
Încă din luna aprilie, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor a subliniat că instituția județeană preia termocentrala de la Mintia, dar doar în anumite condiții. în plus, președintele CJ Hunedoara a solicitat să se respecte prevederile ordonanței de urgență care reglementează reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. ”Am spus-o și o repet: în situația în care nu o dau consiliului județean, să o dea măcar la o societate românească care este capabilă să o pună pe picioare. Nu vom accepta și trebuie să ne zbatem, fiindcă dacă o iau alte societăți, cu capital străin – nu că aș fi eu împotriva societăților cu capital străin – prevăd că Termocentrala Mintia va fi tăiată și dusă la fier vechi. Este o tristețe pentru mine că ministrul energiei mi-a spus într-o discuție următorul lucru: Laurențiu, dar de ce nu o cumpărați voi, consiliul județean?
Domnilor consilieri, dumneavoastră credeți că eu cumpăr o sobă de teracotă și o mut dintr-o parte în alta a camerei, în cameră la mine? Cumpărăm un colos. Nu este posibil ca noi, consiliul județean, să cumpărăm această termocentrală. Nu este posibil, indiferent cine va fi președinte sau consilieri județeni. Este posibil de a o prelua în condițiile respectării prevederilor Ordonanței 60 din 2019”, a spus, în ședința din luna aprilie, Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara. Aproape întreg patrimoniul termocentralei de pe Mureș este sub sechestru, acesta fiind instituit de Ministerul Finanțelor Publice.

Monika BACIU