Întâmplare fără precedent la Coroiești, în Valea Jiului, unde, hoții care au luat cu asalt preparația, așteaptă chiar și masa de prânz, să vină cu firma de livrări la domiciliu. Nu e glumă, ci este purul adevăr, pentru că în acest loc nimeni nu se mai teme de nimic. Iar paznicii sunt absolut inutili.
Preparația de la Coroiești aparține încă de Complexul Energetic Hunedoara, însă, până va intra în procesul de demolare, hoții nu mai lasă nimic. Zona arată ca o adevărată uzină și sunetele flexurilor cu care aceștia taie bucățile de fier vechi, ori chiar poarta de la intrare, se aud de la depărtare. Și, cum oamenii care muncesc, au nevoie și de o masă bună, hoții cheamă peste zi firma de catering să le aducă masa de prânz. Pachetele sunt livrate în apropierea porții, pe un pod, unde stau iscoadele, care anunță și sosirea poliției, sau eventual a jandarmilor, iar de acolo, sunt preluate de așa-zișii muncitori.
„E aproape de neimaginat cum reușesc oamenii să intre și să fure de acolo, ziua, în amiaza mare. Înțeleg, de la angajații noștri care fac acolo pază, că sunt foarte greu de stăpânit. Au ajuns până acolo încât vin, fură și comandă la firmele de catering să li se aducă de mâncare, în timp ce ei fură. Apoi mănâncă și o iau de la capăt cu furtul. E de neimaginat în 2021. Am rămas stupefiat când am auzit asta”, spune Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Poliția descinde acolo aproape zilnic și nu e zi în care, din peisaj să nu mai dispară câte un obiect de fier, iar cei de la CEH sunt absolut depășiți. „Am înțeles că sunt filiere cu paznici, pe pod, care anunță când vine poliția. E o rețea întreagă care sper să fie destructurată cumva, că e incredibil ce se întâmplă acolo”, mai spune administratorul de la CEH.
Hoții au furat de acolo și poarta de față cu paznicii, iar, cât a fost frig, transformaseră unul din depozitele de acolo în spațiu de odihnă, unde făceau focul ca să își revină.
Poliția spune că intervine periodic. „Vorbim despre o situație privind o unitate comercială, care are, potivit legii, obligativitatea de a-și asigura paza proprie. Polițiștii, cu siguranță, efectuează activități preventive în zonă și de patrulare, cu celelalte instituții abilitate, tocmai cu scopul de a preveni producerea unor astfel de fapte. Noi acționăm atât din oficiu, prin constatare directă, dar și ca urmare a solicitării, prin apeluri la 112, a reprezentanților exploatărilor miniere. Bineînțeles că toate cazurile își urmează cursul
prin dosare de cercetare penală, sub coordonarea parchetului, iar, în funcție de gravitate, făptuitorii sunt trași la răspundere”, susține Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Ca un adevărat șantier în lucru se prezintă fosta preparație de la Coroiești. Un furnicar de hoți, care și-au revendicat totul acolo, fără să le pese de paznici, sunt zilnic în perimetrul, teoretic închis. Asta, pentru că tocmai ei au luat porțile și le-au dus la fier vechi.
Nimeni nu ia în calcul prezența paznicilor și sunetele utilajelor de dezmembrare se aud din depărtare.
Preparația de aici a fost modernizată prin programul demarat în martie 2000, când Guvernul român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Din această sumă, pentru Preparaţia Coroieşti s-au
alocat 16 milioane de dolari. Toate investițiile sunt acum tocate cu ciocanul și dezmembrate cu flexul.
Diana Mitrache