Î n aceste zile începe înscrierea candidaților pentru examenul final la clasa a VIII-a. În Hunedoara, aproape toate școlile sunt în scenariul verde. Prima probă ar urma să aibă loc în două săptămâni. Elevii de clasa a 8 a se pot înscrie de marți la examenul de Evaluare Naţională, iar dosarele pot fi depuse timp de cinci zile. Prima probă a examenului care permite admiterea la liceu, cea la Limba şi Literatura Română, are loc pe 22 iunie, iar cea la Matematică două zile mai târziu.
Primele rezultate vor fi afişate in 29 iunie; în aceeaşi zi, dar şi în cea următoare, pot fi depuse contestaţiile și pe 4 iulie absolvenţii de gimnaziu vor afla notele finale. În funcţie de media la examen şi cea din cei patru ani de gimnaziu, elevii vor fi repartizaţi la liceu. Aproape toate unitățile de învățământ din județul Hunedoara, își vor desfășura activitatea conform scenariului verde. Sunt 4 unități în scenariul galben, la Lunca Cernii, Păclișa, Cârnești și Reea.
Pentru aprobarea scenariilor de funcționare a unităților/instituțiilor de învăţământ din judeţul Hunedoara, conform incidenței înregistrată în fiecare localitate la data de 04 iunie 2021, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a aprobat Hotărârea nr. 88 din 04 iunie 2021 privind scenariile de funcționare a unităților/instituțiilor de învăţământ din judeţul Hunedoara.

Diana Mitrache