”Viața este imposibilă fără respirație, iar niciunul dintre articolele invocate în procesul-verbal de sancționare nu prevede concret limitarea dreptului de a respira liber, deci limitarea dreptului la viață, prin purtarea unei măști de protecție care să acopere fața, limitând posibilitatea de respirație”. Așa a încercat să se apere un bărbat din Deva, amendat în timpul unei misiuni derulate de forțele de ordine. Deveanul sancționat contravențional cu 500 de lei pentru nepurtarea măștii în spațiul public, în perioada în care era obligatoriu acest lucru, s-a adresat instanței de judecată pentru anularea sancțiunii.
În motivarea plângerii sale, acesta a arătat că, la data sancționării, se afla în zona parcării din fața clădirii I.P.H. – Piața Victoria din Deva, și mergea spre casă împreună cu un prieten. Și-a cumpărat o cafea de la automatul din dreptul unui magazin, pe care voia să o consume în drumul spre casă, lucru pe care nu putea să-l facă având gura acoperită, dar a fost oprit de către un jandarm și amendat. Bărbatul a considerat sancțiunea nedreaptă și a invocat faptul că ”viața este imposibilă fără respirație, iar niciunul dintre articolele invocate în procesul-verbal de sancționare nu prevede concret limitarea dreptului de a respira liber, deci limitarea dreptului la viață, prin purtarea unei măști de protecție care să acopere fața, limitând posibilitatea de respirație”. În replică, IJJ Hunedoara a motivat că bărbatul a ”refuzat să semneze procesul-verbal de contravenție” și că ” a adoptat o atitudine sfidătoare la adresa forțelor de ordine publică, împiedicând buna desfășurare a activității, ridicând tonul și aducând acuze forțelor de ordine publice”. Apărarea jandarmilor a fost respinsă de judecătorul de caz, acesta apreciind că există o contradicție clară.
”Instanța constată că susținerile intimatului, privitoare la atitudinea manifestată de petent, au rămas la nivelul simplelor afirmații, fiind contrazise chiar de raportul la procesul-verbal, în care se menționează de către agentul constatator că „în momentul în care am au ajuns în dreptul nostru (n.r. petentul și încă o persoană), i-am legitimat pentru că nu respectau măsurile instituite de Legea 55/2020. Sancțiunea a fost completată la sediul Detașamentului, deoarece eram într-o acțiune comună cu ITM, DSV. Astfel, instanța apreciază ca fiind veridice afirmațiile petentului, în sensul că acesta nu a avut o atitudine sfidătoare la adresa organelor constatatoare”, după cum se arată în dosar. Chiar și așa judecătorul a menținut sancțiunea de 500 de lei pentru că deveanul nu a înțeles importanța normelor care au instituit obligativitatea purtării măștii de protecție iar fenomenul „anti-mask” este unul extrem de nociv, fiind o piedică în calea eforturilor statului de a stopa această pandemie. Soluția Judecătoriei Deva nu este definitivă.