F oști elevi, profesori și directori, au ajuns la ceremonia prin care a fost sărbătorit centenarul Liceului Tehnologic din Lupeni. Întâlnirea de suflet a fost fără elevii de acum, dar, printre cei peste 25.000 de elevi care au trecut pe aici, s-a numărat chiar primarul Lucian Resmeriță.

Împreună cu profesorii au depănat amintiri. 100 de ani au trecut de când primii elevi au trecut pragul acestei școli. Înființată în 1921, ca urmare a Hotărârii Consiliului Comunal, sub numele „Școala Profesională  Comunală”, Liceul de acum le este dator celor ce, de-a lungul timpului, au fost pionii acestei comunități. Îi amintim aici pe Valer Bociat și Gavril Pașca, învățătorii care s-au gândit la copiii din Lupeni și cine și-a imaginat că, printre ei, se va număra însuși primarul de acum. Pe Lucian Resmeriță l-am găsit vizibil emoționat, amintindu-și de drumul spre școală.
„Sunt mândru că am făcut aici liceul, la Liceul Tehnologic din Lupeni, fiindcă m-am bucurat de o echipă reală de profesori, de copii, care azi au zburat în lume. Chiar acum împlinim 100 de ani și, ca să vedeți cât de multă istorie a scris acest liceu în Lupeni, vă spun că pe aici au trecut peste 25.000 de elevi. Nici nu știu dacă mai avem atât de mulți oameni acum în Lupeni, dar prin acest liceu au trecut 25.000 de suflete, care acum au propria lor meserie și sunt mândri că au absolvit acest liceu” , a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni. Ceremonia s-a ținut în curtea școlii și nu a fost dascăl să nu își amintească locul acesta, plin de flori colorate și îngrijte, de anii în care, prin mâinile lor au trecut generații întregi de oameni. Școala a pornit aici adaptându-se la
profilul local.
„Din 1948 se transformă în Școală medie de cărbune, care se unește cu școlile din Cluj, Vulcan și în 1952 se mută în acest edificiu. În 1963 ia ființă Grupul Școlar Minier, căruia i se adaugă ulterior Școala Tehnică Minieră Postliceală și atunci aveam 1200 de elevi la cele trei tipuri de  învățământ. În 1973, școala noastră a primit denumire de Grup Școlar Industrial Minier Lupeni și din 2012 suntem Liceul Tehnologic Lupeni”, spune Aurelia Bucur, directorul Liceului Tehnologic Lupeni.  Liceul are 100 de ani, însă, fostul primar ajuns acum elev pune că planurile de viitor pentru această școală abia acum încep și o vor transforma în una dintre cele mai moderne.
„În momentul în care am ajuns primar, obiectivele mele principle au fost școlile și pentru această școală vrem semnat de un an de zile un contract în valoare de 5 milioane de euro, pentru reabilitare totală. Vrem să facem și laboratoare pentru liceu și va fi foarte frumos și ne vom mândri cu el. Iar o altă investiție aici va fi cea pentru terenul de fotbal, în valoare de 6,5 milioane de lei, care are deja echipa pregătită și într-o lună de zile, cel mult, vom începe reabilitarea unui stadion cu 500 de locuri pentru spectatori și 50 de locuri de parcare”, mai spune Lucian Resmeriță.  La ceremoniile de la liceu a ajuns și inspectorul Mihaela Manolea, iar la final a fost descoperită o plăcuță comemorativă care va marca centenarul de acum.
Diana Mitrache