C odul portocaliu de ploi torențiale, dar și topirea zăpezilor, a înfundat efectiv filtrele stațiilor de tratare a apelor din Valea Jiului, debitele fiind în creștere. S-au oprit toate, însă, cei de la Apa Serv spun că populația nu a suferit.

Apele învolburate de munte aduc în captări tone de reziduuri, rezultate și din topirea zăpezilor și de la codul portocaliu care a umflat albiile. Asta a făcut ca stațiile de tratare să lucreze la capacitate maximă, iar unele au fost oprite, că nu făceau față. „Probleme avem în urma precipitațiilor generate de codul portrocaliu, de la sfârșitul săptămânii. Avem probleme cu calitatea apei potabile pe toate stațiile de tratare, de la Valea de Pești, Polatiște, Jieț și până la Taia. Stațiile funcționale sunt cele de la Jieț și de la Valea de Pești. Cu apa de aici suplimentăm necesarul pe toate orașele, ca să nu avem restricții. Turbiditățile sunt în creștere. Peste 300 grade mtu la Jieț, peste 400 la Taia, peste 100 la Polatiște, lacul de la Valea de Pești are cam 100, dar e în creștere”,
a precizat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Iar în zona de est a Văii Jiului, debitul mărit al apei a ajuns și de 10 ori mai mare față de o perioadă obișnuită.
„Debitele se văd că au crescut semnificativ, dar au crescut, zic eu, de 10 ori, față de un debit normal. Noi suferim din cauza turbidității, dar încă facem față cu stația Jieț, din care dăm apă la Petrila, Lonea și Petroșani, cu costuri pe măsură. Pentru că tot ce înseamnă tratare, înseamnă reactivi mai mulți, consum de energie mai mare, că trebuie spălate toate filtrele, dar obiectivul nostru este să nu sistăm alimentarea cu apă a populației”, a mai spus Ionică.
Populația a primit apă fără restricții din această cauză și toate echipele din stații au fost în alertă, de fiecare dată când turbiditatea a înfundat filtrele, ca să elimine pericolul.
Diana Mitrache