Fostul primar al municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a fost condus cu onoruri militare pe ultimul drum, iar dimineață, o parte dintre consilierii locali au votat pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare. Din păcate, nu toți au fost de acord, nici măcar în ultima clipă.
Ședința a început cu un moment de reculegere în memoria omului care a venit, timp de 16 ani, la primărie, în calitate de primar.
Gheorghe Ile și-a luat rămas bun de la toată lumea și a fost îngropat cu onoruri militare. La prima oră, însă, 13 din cei 19 consilieri locali din Vulcan au participat la ședința în care i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare, omului Gheorghe Ile, așa cum fiecare fost primar a primit această distincție. Primarul în exercițiu chiar a spus că regretă că nu a făcut asta mai devreme.
„În situația de față, cuvintele sunt de prisos. Am ales să facem asta azi, tocmai pentru a reuși să îi decernăm titlul înainte de momentul final. Mi-aș fi dorit foarte mult, vă spun sincer, să îi decernăm acest premiu, cât a fost în viață. Îmi propusesem acest lucru și așteptam un eveniment, dar dacă Dumnezeu a dorit să Îl ia la el, îl va primi post-mortem”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Din păcate, la votul secret, din cei 13 consilieri prezenți, doar 12 au votat pentru acordarea titlului pentru Gheorghe Ile. Cei care l-au prețuit au luat și cuvântul.
„Am lucrat aproximativ 20 de ani la mina Vulcan, cu el – un om energic, hotărât și dedicat meseriei. Sunt foarte multe de spus despre un om care și-a dedicat viața orașului nostru, un patriot deosebit”, a spus, printre altele, Pompiliu Barbu, consilier local la Vulcan.
„Domnul Gheorghe Ile a fost, înainte de toate, om, nu primar. A iubit românii, tradiția, cultura, nu doar din locurile din care venea. Oșenii sunt mândri de cultura și tradițiile lor. Dar și el s-a dedicat 16 ani pentru locuitorii acestui oraș. Nu putem spune că noi suntem cu toții perfecți și cred că astăzi este momentul în care, așa cum scrie în Biblie, cel care este fără de greșeală să arunce piatra! Eu spun doar că toți greșim. Dumnealui i-au fost dragi oamenii și viața și uitați-vă afară, că îi pare rău după această viață, plouă mocănește”, a spus, cu regret, Malvine Socaci, viceprimarul municipiului Vulcan.
„Pe domnul Gheorghe Ile l-am întâlnit ca primar. Ne cunoșteam de multă vreme, că se cunoște cu părinții mei, fiind de o seamă. De-a lungul celor 4 ani, cât am fost consilier local, dânsul, ca primar, a avut întotdeauna o atenție sporită la propunerile ce veneau de la noi, cei mai tineri”, a menționat și Ștefan Feszner, consilier local, care a vorbit și despre implicarea fostului edil în multiplele realizări din acest oraș.
Discursurile aleșilor s-au oprit aici și, la final, votul a fost unul secret. Cu 12 voturi, din 13, Gheorghe Ile a devenit, post mortem, în ultima zi pe pământ, Cetățean de onoare al municipiului pe care l-a condus 4 mandate.
Dincolo de activitatea sa profesională, Gheorghe Ile a fost unul dintre cei mai mari patrioți ai României de astăzi, având calitatea de președinte al Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”.
În tot acest timp, în care mare parte a vieții sale a fost dedicată comunității, Gheorghe Ile a rămas omul puternic, primarul hotărât și de neclintit. A făcut marți, la prânz, ultimul drum, prin orașul care l-a adoptat, după venirea sa din Maramureș.
Diana Mitrache