Cine a făcut sport, în Valea Jiului, dar nu numai, sigur a auzit de Erika Șanta. O femeie puternică, robustă, cu un suflet enorm și gata să sară mereu în ajutorul cuiva. A fost femeia care a antrenat gărzile de corp ale lui Miron Cozma, dar și cea care acum dă burse sportivilor și organizează competiții sportive de mare anvergură.

Povestea ei o veți regăsi în emisiunea „Personaj de reportaj” realizată de Ilie Pintea, la HD365 TV.
A ratat un campionat mondial, dar a avut ambiția ca mereu să fie prima în ceea ce a făcut. Și povestea ei începe în anii de glorie ai mineritului, când sportul renăștea, după perioada comunismului. Erika Șanta are o poveste cum nu au multe femei de la noi, ea fiind cea care a fost aleasă de Miron Cozma, pe vremea aceea Luceafărul Huilei, să îi antreneze gărzile de corp, toți bărbați. Cum s-a întâmplat asta, ne explică chiar ea.
„Miron Cozma mi-a fost vecin și l-am cunoscut mai bine. I-am cunoscut familia, pe mama lui, pe frații lui și el a fost unul dintre susținătorii mei. Asta, în sensul că, atunci când a aflat că există o sportivă, pe care o mai și cunoaște de când era copil și care mai și reprezintă Valea Jiului, România, prin diverse țări, m-a chemat într-o zi la Ligă (LSMVJ). Să știi că vreau să susțin performanțele tale, mi-a zis. Dat fiind faptul că am pus la punct câțiva băieți de cartier, mi-a creat o imagine nu foarte adevărată, dar care a ajuns și la urechile lui. A zis că are o echipă de băieți care îi asigură acolo ordinea în deplasări și că ar vrea să mă ocup un pic de ei, când nu sunt la lotul național. Am bătut palma, că era benevol, nu primeam nicio remunerație. Plus că erau niște bărbați la care mă uitam de jos de sus”, a spus, în câteva cuvinte, Erika Șanta, sportiva care și-a creat astfel și o imagine de femeie puternică.
Erika a fost o sportivă de fier și a reușit să se impună mereu. Am găsit-o, cu ceva timp în urmă, la o sală de fitness, loc în care a continuat să dea sfaturi sportivilor, dar și în competiții caritabile, organizate de ea. Este o femeie puternică, o doamnă de fier, care, însă, recunoaște că a avut mereu coșmarul neîmplinirii unui vis: acela de a pleca la campionatul mondial.
Era atunci doar o adolescentă care practica sporturi complexe și un fel de pionier în ceea ce făcea.
„Trebuia să plec la Campionatul Mondial, dar eram deja foarte uzată, că sporturile acestea pe care eu le practicam te uzează mult. Eu fiind și polisportivă, coloana mea a cedat cu mult înainte ca eu să plec la Campionatul mondial. Cu părere de rău și cu coșmarurile de rigoare, a trebuit să renunț la un vis pentru care am luptat de mică. Vreau să vă spun că regret și acum că nu am plecat ”, mai spune ea.
Erika ne învață și acum cum să fim sănătoși, are un magazin cu suplimente nutritive și articole sportive, dar o găsim la toate acțiunile sportive pe care le organizează cu mare plăcere. Ultimul a fost cel de ecologizare de pe Taia, dar nu lipsește nici de la cele ale lui Toma Coconea, ori a altor sportivi care îi cer sprijinul.
Diana Mitrache