Doi urși au fost identificați, în ultimele zile în zona populată de oameni a județului Hunedoara. Unul a fost găsit mort în apropierea unei case din Vețel, iar un altul a atacat animalele unui localnic din Dâlja Mare. Prefectul județului spune că încă nu a convocat comitetul județean pentru că nu i s-a cerut așa ceva. Polițiștii au raportat faptul că duminica trecută, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din comuna Vețel, a sesizat că în curtea cabanei sale pe care o deține, se află un urs mort. Oamenii legii din Șoimuș au demarat o anchetă și prefectul județului Hunedoara spune că animalul va fi autopsiat pentru a se stabili cu exactitate cauza morții.
„În ceea ce privește ursul găsit în comuna Vețel, pot spune că a fost un urs de 2 ani, care a fost găsit la o cabană părăsită. Cadavrul a ajuns la DSV pentru a i se lua probe, în special, pentru rabie. Procedura durează cam 30 de zile, dar, din cele constatate la fața locului, nu sunt urme de împușcare, ori lovire, ci cauze naturale”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara. Un alt urs a atacat în gospodăria unui localnic din Valea Jiului, care stă în zona Dâlja. Defapt, acesta a observat că, în zona unde își păștea vacile, una dintre vaci a fost sfâșiată de urs și a cerut sprijin autorităților locale. Nimeni, însă, nu a raportat deocamdată incidentul, așa cum susține prefectul județului Hunedoara, pentru a cere măsuri în acest sens.
„În situații de acest gen, noi convocăm Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și, dacă se constată că sunt situații unde atacă de mai multe ori în aceiași zonă, noi discutăm cu cei de la Ministerul Mediului și încercăm să dislocăm acel urs, într-un habitat unde nu sunt gospodării. Noi, din partea autorităților de acolo, nu avem nicio ssolicitare”, a mai precizat prefectul județului Hunedoara. Urșii ajung foarte des în gospodăriile oamenilor din Valea Jiului și, nu o dată, proprietarii de stupine, ori cei care au animale raportează astfel de incidente.

Diana Mitrache