De Izvorul Tămăduirii, o veste a căzut ca un trăznet peste fotbalul românesc: fostul arbitru petroșenean Ioan Danciu a încetat din viață.
Fiind de mai mulți ani suferind cu probleme cardiace, Ioan Danciu a murit în cursul zilei de vineri, 7 mai (în jurul orei 1 noaptea) la vârsta de 69 de ani și 4 luni (era născut pe 5 ianuarie 1952) la Spitalul de Urgență din Petroșani.
A intrat în sport ca fotbalist la Știința Petroșani, în anii ’70, într-o generație cu Gică Știr, Bălăneanu, Bulbucan, Răsădeanu sau Mugurel Marincan. În 1975 a intrat în arbitraj, urcând treaptă cu treaptă, până la debutul în Divizia „A”, în 1988. A abandonat arbitrajul în 1997, devenind pentru o scurtă perioadă observator federal, apoi conducător pe diferite funcții la Selena Bacău, F.C.Vaslui și Jiul Petroșani. Ca o stranie coincidență, a încetat din viață pe 7 mai, ziua în care s-au împlinit 35 de ani (7 mai 1986) de când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

„Toate echipele din România fac în continuare aranjamente”
Ioan Danciu era renumit pentru franchețea cu care spunea lucrurilor pe nume. Iată mai jos câteva din memorabilele sale „ziceri” din lumea fotbalului și nu numai.
„Singurul arbitru din România care nu putea fi mituit a fost Adrian Porumboiu”.
„Am vizitat 69 de țări, am cunoscut zeci de personalități. Îmi pare rău că nu l-am cunoscut pe Nicolae Ceaușescu”.
„Nicio echipă din lumea asta, care a căștigat vreun titlu național, ori a promovat, nu poate spune că nu a avut meciuri pe prietenie”.
„Mă bucur că Petroșani-ul este acum un oraș frumos, are un centru care mă duce cu gândul la marile orașe”.
„Cine crede că va fi bine, n-are minte! E un deranj pe tot mapamondul, din America până-n China, iar noi românii, nu suntem cu picioarele pe pământ”.
„Valea Jiului rămâne mereu în sufletul meu, rămâne o zonă frumoasă, între Retezat, Șureanu, Parâng și Vâlcan, iar Petroșani-ul îmi aduce multă nostalgie”.
„Toate echipele de fotbal, din România fac în continuare, aranjamente. Indiferent în ce ligă ar juca ele, ceva tot se joacă la prietenie sau pe bani”.

În Cartea de Onoare a Petroșaniului
Î n anul 1926, inginerul Nicolae V.Theodorescu este primul Cetățean de Onoare al Petroșaniului.
90 de ani mai târziu, în 2016, fostul arbitru de fotbal, cel mai titrat dat de Valea Jiului, IOAN DANCIU, primește această distincție din partea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi. Era, la ora aceea al patrulea din lumea sportului-după Leontin Ciortan în 2001, Petre Libardi în 2001, Eugen Peterffy în 2001-care primea acest titlu. Se întâmpla în 2016. A fost un firesc omagiu a celui care a purtat peste tot în țară și în lume numele Văii Jiului, al Petroșani-ului, cel care a fost IOAN DANCIU.

GENU TUTU