INSEMEX pregătește personalul de intervenție și salvare în medii toxice/explozive/inflamabile prin utilizarea realității virtuale. Un contract în valoare de 545.000 de lei a fost scos la licitație de INSEMEX Petroșani pentru furnizarea aparaturii necesare. Sistemul de pregătire a persona­lului de intervenție și salvare în medii toxice/explozive/inflamabile prin utilizarea realității virtuale, va fi achizitionat pentru procesul de pregătire practică a personalului de intervenție și salvare la nivelul stațiilor de salvare a agenților economici din România.
”Autoritatea contractanta va achizitiona sistemul de pregatire a personalului de interventie si salvare cu scopul de a dezvolta noi metode de pregătire practică a personalului de intervenție și salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, având ca obiectiv general posibilitatea de elaborare și implementare a unor proceduri de selecție si antrenament mobile pentru formațiile de intervenție și salvare pentru lucrul în spații închise atât in cadrul INCD INSEMEX cat și la stațiile de salvare din cadrul agenților economici”, arată documentul INSEMEX Petroșani.
INCD INSEMEX Petroşani – institut national de cercetare – dezvoltare, infiinţat prin HG nr. 1461/18.10.2006, persoană juridică română în coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetării, efectuează activităţi de cercetare, inovare şi analiză în domeniul specific de activitate. Activitatile principale ale institutului sunt: Cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică în domeniile reglementate, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor, protecţia mediului în zonele afectate de activităţi miniere şi conexe acestora, încercarea şi certificarea echipamentelor, instruirea şi atestarea personalului, activităţi de salvare şi închidere a minelor, precum şi elaborarea şi aplicarea unor reglementări privind activităţile respective. La nivelul INCD INSEMEX Petroșani există mai multe departamente / laboratoare de cercetare angrenate în realizarea cercetărilor investigative, a testărilor de securitate a parametrilor produselor aflate sub incidența directivelor europene, a rapoartelor de expertiză tehnică a exploziilor și incendiilor, a rapoartelor tehnico-științifice. In cadrul institutului își desfășoară activitatea 4 departamente de cercetare, care cuprind 10 laboratoare specializate. Investiția va fi utilizata in cadrul Laboratorului Riscuri Salvare din Departamentul Securitate Industrială. În cadrul laboratoarelor din acest departament își desfășoară activitatea personal calificat care se va ocupa de exploatarea cu succes investiției propuse, în coordonarea directorilor: general, științific și tehnic.
Laboratorul dispune de un potenţial tehnic şi ştiinţific în vederea obţinerii unor performanţe cu înalt caracter ştiinţific, asigurat prin personal calificat, aparate şi echipamente performante. ” Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă– INSEMEX Petroșani va achizitiona acest echipament, pentru creșterea capacității de intervenție prin realizarea diferitelor trasee de antrenament cu diverse grade de dificultate. Acest sistemul de pregătire a personalului de intervenție și salvare pentru antrenamentul salvatorilor se va achizitiona in cadrul Programului Nucleu de cercetare-dezvoltare EXTOX 2. Prin achizitionarea acestui produs, se va extinde domeniul de competenţă al laboratorului Riscuri salvare, in vederea obținerii unor rezultate într-un timp mai scurt și cu precizie ridicată în timpul efectuării antrenamentelor în teren.Având în vedere specificul temei din cadrul proiectului nucleu intitulat: „Dezvoltarea infrastructurii de pregatire practica a personalului de interventie si salvare in medii toxice / explozive / inflamabile prin realizarea unui poligon mobil de antrenament”, este necesară achiziţionarea acestui echipament, care va permite creșterea capacității de intervenție prin realizarea diferitelor trasee de antrenament cu diverse grade de dificultate”, mai arată documentul. Realizarea acestei investitii are ca ca obiectiv general dezvoltarea de scenarii virtuale privind antrenamentul practic al salvatorilor în cadrul poligonului cu spații inchise atât in cadrul INCD INSEMEX cat și la stațiile de salvare din cadrul agenților economici.

Monika BACIU