Drumul Crucii, cu respectarea măsurilor sanitare

Pelerinajul Drumul Crucii de la Lupeni va avea loc anul acesta, însă, cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus.
Credincioșii vor parcurge, în Vinerea Mare, “Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelui.
Procesiunea va fi condusă de Preasfinția Sa GURIE episcopul Devei și Hunedoarei și preasfințitul Vicar Nestor Hunedoreanul.
Credincioșii prezenți la procesiune se vor putea închina la racla cu Moaștele Sf. Irodion de la Mănăstirea Lainici și la alte racle cu alți sfinți, începând cu ora 11.00 “Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Parau, un om de afaceri din oraşul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja.

De atunci se reface drumul parcurs de Mantuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea exista cate un basorelief care simbolizeaza scena respectivei opriri facute de Mantuitor in drumul Sau catre muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoti care participa la procesiune se opreste pentru a se ruga. Crucea conține o părticică originală purtată de Mântuitor pe Golgota și moaște de sfinți. Drumul Crucii are loc pe drumul sinous ce pornește din centrul municipiului Lupeni și până la Crucea de la Schitul din Straja. Sunt mai multe troițe pe drum, exact ca în drumul parcurs de Iisus Hristos în ziua răstignirii, iar procesiunea a adunat, în anii anteriori, sute de credincioși din toată țara.

Monika BACIU

Advertisements