Sosită într-o vizită în Valea Jiului, ministrul Muncii și Protecției Sociale Raluca Turcan a spus că este conștientă că oamenii de aici au fost mereu ținuți cu promisiuni. Mai mult, pentru că Ministerul Muncii este cel care le dă minerilor salariile până în luna mai, Raluca Turcan a spus că are un plan, împreună cu ministrul Energiei pe viitor. Dar a recunoscut că salariile, în momentul de față, nu au acoperire până la capătul celor 3 luni. Ministrul Muncii și Protecției Sociale s-a întâlnit cu reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara și le-a spus celor de aici că va avea, împreună cu ministrul Energiei, un plan pentru ei.
„Am dorit mult să mă revăd cu minerii, pentru că am avut șansa să pot să îi sprijin atunci când au avut nevoie de ajutor. Împreună cu ministrul Energiei (n.r. Virgil Popescu) intenționăm să susținem în Guvern un Memorandum prin care să sprijini de acum, pe termen mediu și lung, întreaga zonă, tocmai pentru a face trecerea de la întreprinderile miniere spre alte tipuri de activități. Și aici vorbim, pe de o parte, de activități specifice închiderii minerlor și, pe de altă parte, de reconversie profesională a tuturor celor care au lucrat în mineri”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale. Mai mult, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la primăria din Petroșani a vorbit despre posibilitatea ca CEH să primească ajutor de stat.
„În acest plan de măsuri au fost deja adoptate două HG pentru ajutor de stat, iar ajutorul de stat pentru zonele miniere afectate de închidere, include și fonduri pentru reconversie”, a mai precizat ministrul Raluca Turcan.
Și, mai mult, ministrul Muncii spune că la finalul celor 3 luni în care le plătește salariile angajaților de la CEH ar exista o perioadă descoperită, dar a promis că nimeni nu rămâne pe dinafară. „Din nefericire, plățile au început undeva pe final de lună și atunci a rămas o tranșă, care nu are, în momentul de față, acoperirea legală, în cele 3 luni clendaritice. Și, noi, dacă am făcut un angajament, vrem să clarificăm acum cea de a 6-a tranșă de plăți din cele 3 etape pentru care ne-am luat angajamentul Până la reluarea unei părți din activitate, să rămână o parte din salarii descoperite, pe o porțiune de timp. Nu este încă identificată exact acea perioadă, dar, daă va fi nevoie de ajutorul nostru, îl vom da”, a conchis ministrul Raluca Turcan.
Diana Mitrache