Când spui „Salvați Copiii” spui Valeria Popescu, mama și sufletul unui așezământ care a adus bucurie, la propriu, în sufletele copiilor din Petrila. „Mama” a peste 1.000 de copii, care au trecut pe aici, ne-a povestit cum a învățat copiii să fie puternici și să își regăsească bucuria copilăriei. De la 1 aprilie a rămas voluntar al asociației, dar nu se lasă, iar copiii îi sunt cu toții recunoscători. Copiii din Petrila știu că doamna Popescu, profesoara de limba română, nu doar că i-a învățat să scrie corect, dar i-a făcut să râdă cu poftă, le-a inspirat dragostea de carte și a fost printre primii oameni care s-au gândit că micuții din Petrila trebuie să vadă marea, dacă merită.
„La Salvați Copiii e un loc unde poți să te distrezi, poți să îți faci prieteni. Ne-au învățat să punem zâmbetul pe buze. Am învățat multe, ne-am făcut și prieteni. De exemplu, eu vin în fiecare zi la centru și o întreb pe doamna azi ce activitate o să mai facem? Mie îmi place aici, că e din suflet, e frumos. Înainte să vin la Salvați Copiii, mă plictiseam”, ne-a spus un băiețel. „Eu vin de vreo 2 ani, poate 3. Nu mai știu exact, dar știu că este extrem de frumos și am văzut marea datorită celor de la centru. Îmi place pentru că doamnele ne duc în excursii, că fac activități cu noi și ne învață la școală să fim mai buni. Ne dau haine, când nu avem și mâncare acasă, când nu avem”, l-a completat o altă fetiță. „Aici este foarte frumos. Eu vin de 2 ani și am fost în excursii. Am învățat bine și aici îmi faca temele și am primit și haine și tablete acum”, a spus o altă fetiță, din cei peste 150 de copii care vin zilnic la centrul din Petrila.
Valeria Popescu a fost președinta acestei organizați timp de aproape un sfert de secol. Și toate reușitele i s-au contabilizat în suflet.
„În 23 de ani să vorbești despre reușite e foarte greu. Că nu încap reușitele în timpul pe care îl am. Am făcut lumea mai bună, am reușit să îi ofer un deget măcar fiecărui copil care a trecut pe aici. Aici au venit copii în risc de abandon familial, de abandon școlar, i-am salvat, cu miile. Am reușit să îi fac să zâmbească. Am avut copil care 3 ani nu a zâmbit. Îl urmăream, dar greu a fost. I-am învățat să mănânce portocale, nu să muște din ele, ci să le curețe. I-am învățat să accepte mângâierea, că eu când încercam să îi mângâi, se fereau că îi lovesc. Au învățat ce e o diplomă. Fugea un copil după mine să îi zic ce e aia diplomă. Păi voia și el voia una, că știa că pleacă cu noi la mare dacă ia una. Ani de zile, premianții au mers în tabără la mare. Anul următor, acel copil, care nu știa ce e o diplomă, a primit una și a mers la mare”, ne-a mărturisit Valeria Popescu, voluntar la Salvați Copiii.
Poveștile din Petrila o au în centrul atenției mereu pe Valeria Popescu care acum a predat ștafeta unei colege mai tinere. Totul, însă, se datorează curajului cu care doamna Popescu a crezut că poate schimba vieți și chiar a făcut-o, an de an, fără oprire.
Diana MITRACHE