Valeria Popescu, cea care a condus organizația Salvați Copiii din Hunedoara timp de 23 de ani a primit astăzi cel mai frumos ou roșu. Asta a spus, după vizita ministrului Raluca Turcan, de la Ministerul Muncii și a președintei Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu. A fost o relansare a proiectului de la Petrila, care, timp de aproape un sfert de veac a salvat la propriu mii de copii. Peste 150 de copii vin zilnic la centrul de aici. Valeria Popescu, cea care a condus această filială de la început a ajuns la momentul în care s-a retras, dar nu de tot.
„Stați că nu plec! Că pe 1 aprilie eu am semnat contractul de voluntariat la Salvați Copiii. Pentru că întotdeauna am vorbit de Gabriela Alexandrescu, am știut că ne ține de mână, că nu ne lasă și nu ne-a lăsat niciodată. Când ne-a fost mai greu, mâna dumneaei ne-a ținut strâns și s-a putut. Câte cuvinte nu am putea spune și vizita de azi a doamnei ministru Raluca Turcan este cel mai mare și mai grozav ou roșu de Paști. Cu oul acesta, cum e la noi în Adreal, e pe luatelea. Ciocnești, l-ai spart, l-ai luat. Păi noi o să spargem toate ouăle cu oul pe care ni l-ați dat dumneavoastră ne ducem pe luate și biruim”, a spus Valeria Popescu, cea care a predat azi ștafeta doamnei Ivona Bădulescu, care a preluat funcția de președinte a Organizației de la Petrila.
Raluca Turcan, ministrul Muncii a aflat că aici, la Petrila au existat copii care trei ani de zile nu au zâmbit deloc, care nu știau să mănânce portocale și care, cu timpul, nu doar că au învățat ce înseamnă o diplomă, dar au și luat-o. Au aflat ce este o vacanță la mare, au primit premii și diplome și au găsit la Salvați Copiii familia pe care nu au avut-o acasă. „A fost o zi de sărbătoare, pentru că am inaugurat, alături de Organizația Salvați Copiii, redeschiderea centrului de zi pe care asociația l-a constituit cu ceva ani în urmă. Acest centru a reprezentat mereu o gură de oxigen, o mână întinsă pentru copiii extrem de necăjiți, aflați în situații extreme, cu părinții plecați la muncă în străinătate. (…) În calitate de ministru îmi doresc ca, la nivel național, să reușim să multiplicăm astfel de centre cu activități, care reprezintă un sprijin țintit pentru copiii în nevoie. Este un exemplu de bună practică, un exemplu despre cum poți să sprijini societatea, acolo unde statul nu ajunge, strângând în jurul tău oameni inimoși”, a spus la redeschiderea centrului de la Petrila, Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Ministrul a mai spus că măsurile ce vor fi luate în perioada următoare vizează construirea unor rețele sociale care să găzduiască centre de zi, ori pentru vârstnici, petru persoane cu dizabilități, care să răspundă normelor europene.
Gabriela Alexandrescu, președinta Organizației Salvați Copiii România a mediat evenimentul de la Petrila și le-a mulțumit celor ce au făcut aici posibil totul. „Știu că aici copiii au rezultate foarte bune. Este o echipă foarte serioasă, cu pedagogi, psihologi, bucătari, îngrijitori, asistenți social, una foarte sudată, care a strâns în jurul ei comunitatea, cu medici, școli și asistența socială. Știu că au grijă, în moed complet de fiecare copil și încearcă să îi pună pe picioare. Sunt copii care vin aici un an, 6 luni, de 4 sau 10 ani. Sunt situații foarte complicate și acest centru este familia lor. În fiecare an, eu știu că trebuie să le aloc buget și vin mereu la ei”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România,
Copiii de aici au spus cât de mult le place, cum aici primesc tot ce au nevoie și casa aceasta nou-vopsită și dotată corespunzător este casa din povestea pe care acasă nu au găsit-o.

Diana Mitrache