Două societăți vor să extragă șlamul cărbunos din iazurile EM Lupeni. Complexul Energetic Hunedoara a demarat procedura de achiziție în vederea încheierii unui contract de concesiune de servicii ,,extragere a șlamului cărbunos din iazurile de decantare ale P.L Sector Preparare E.M Lupeni pentru menținerea în condiții de siguranță a acestora”. EXPLO MINING COAL SRL, reprezentată de Ana Vrânceanu și REDOLAJ, reprezentată de Ioan Blidaru au depus oferte în cadrul procedurii.

A ceeași Mărie, cu altă pălărie?
EXPO MINING COAL este firmă cu sediul în Timișoara. Pe site-ul societăţii, însă, adresa de contact este în Reşiţa, pe strada Lupacului nr. 2 corp 4-5, acolo unde are sediul şi LCC Compania Cărbunelui SRL, companie care nu este străină de contractele cu societățile miniere din Valea Jiului.
LCC Compania Cărbunelui SRL a avut numeroase contracte cu scoietățile miniere, pe baza unui contract încheiat în 2008 şi prelungit succesiv până pe 31 decembrie 2017, cu o valoare iniţială de 37 de milioane de euro. Compania îşi cumpăra, practic, propriul cărbune, de la o firmă privată. Casa de Insolvenţă GMC, fostul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, menţiona în raportul din martie 2016 printre cauzele insolvenţei CEH şi contractele cu LCC Compania Cărbunelui SRL, asupra cărora îşi exprima mari suspiciuni. Raportul de la acel moment arăta că „LCC Compania Cărbunelui a încălcat de-a lungul timpului în mod repetat clauzele contractuale, atât din punctul de vedere al cantităţilor livrate, cât şi al parametrilor de calitate”. La finalul lunii martie a acestui an, societatea s-a aflat în centrul unui scandal internațional. Cei de la Apele Române arătau că ape de mină încărcate cu metale au ajuns în Someș.
”Iată că apele de mină neepurate au ajuns în final în râul Someș. Partea ungară a fost informată că unda de poluare se îndreaptă spre graniţă. Specialiștii de la Apele Române Someș-Tisa , precum și cei din Ungaria sunt în alertă și monitorizează unda de poluare 24 de ore din 24. Aplicăm principiul ”poluatorul plătește” și vă asigurăm că S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta conform legii toate cheltuielile aferente poluării”, arătau la data de 29 martie reprezentanții de la Apele Române.

Redolaj, din Oradea
Cea de-a doua societate care a depus ofertă, respectiv Redolaj își are sediul în județul Bihor. Nici această societatea nu este străină de contractele de la Complexul Energetic Hunedoara. Redolaj SRL Oradea a furnizat, potrivit bihon.ro, în 2016 asfaltul necesar pentru realizarea tronsonului de autostradă Borș – Suplacu de Barcău. Firma a furnizat cărbune la CET Oradea.

Ce presupune contractul?
Contractul demarat de Complexul Energetic Hunedoara în valoare de 1.809.898 prevede concesionarea de servicii de ,,extragere a șlamului cărbunos din iazurile de decantare ale P.L Sector Preparare E.M Lupeni pentru menținerea în condiții de siguranță a acestora”. În prezent, iazuile de decantare nr/1 și iazul nr. 2 Coroiești sunt administrate de Sucursala EM Luopeni – PL Sector Preparare din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara și fac obiectul contractului de concesiune a serviciilor de extragere a șlamului cărbunos din iazurile de decantare pentru menținerea în condiții de siguranță a acestora, încheiat cu firma SC Explominining Coal SRL Timișoara.
”Conform contractului de concesiune (…) materialul depozitat în iazurile de decantare Coroiești este cedat de către proprietarul iazurilor fimei SC Explomining Coal SRL Timișoara.Până în prezent în baza contractului încheiat cu SC Explomining Coal SRL Timișoara s-au excavat 13.411 mc șlam, cantitatea de excavat este de 21.589 mc, valoarea facturată de către CEH fiind de 115784,21 lei”, arată documentul CEH. Durata concesiunii este de 12 luni de la data încheierii contractului. Acest contract a fost prelungit prin actul adițional nr. 1 până la data de 15.03.2021. Ca urmare a măsurătorilor efectuate în luna ianuarie 2021, în iazurile de decantare este depzoitate o cantitate estimată de 1.970.573,988 metri cubi de șlam. În total, iazurile au o suprafață totală de 325.906,53 mc.
Obiectul contractului de concesiune sunt serviciile de ,,extragere a șlamului cărbunos din iazurile de decantare ale P.L. Sector Preparare E.M Lupeni pentru menținerea în condiții de siguranță a acestora” Cantitățile anuale estimate de slam carbunos extras sunt de 50.000 mc. Contractul are o valabilitate de 12 luni.
Monika BACIU