Turism de pandemie. Unde plecăm în vacanțe?

De aproape 3 decenii nu s-a mai înregistrat o așa afluență de turiști spre Egipt. Aceasta pare acum destinația tuturor celor ce vor să uite de pandemie. Dar sunt și oameni care preferă stațiunile balneare de la noi.
Toate, însă, cu condițiile impuse de pandemie, teste PCR și măști de protecție. Toată lumea s-a săturat să stea în casă, iar cei mai mulți aleg acum un sejur la care au visat.
„În Dubai plec. Am făcut vaccinul. De doi ani aștept vacanța asta. Dar anul trecut nu am putut. După Paști vreau să plec acolo. Până nu crăp, să văd și eu Dubaiul”, ne-a spus un domn ce tocmai ieșea din agenția de turism de la Petroșani, împreună cu soția lui.
Dar nu toată lumea visează la vacanțe exotice. Unii preferă să își trateze bolile de care suferă, în stațiunile de la noi.
„Trebuie să îmi tratez reumatismul. Vin din Uricani. Trebuie să respectăm măsurile impuse, dar merg că sunt bolnav. Oricum nu pleacă așa repede covidul ăsta și avem și alte boli pe care vrem să le tratăm acum. Merg la Herculane, după Paști. Am așteptat cam de ani de zile să plec. Plec 8 zile să mă tratez”, a spus un alt turist.
„Eu am programat vacanța de anul trecut. Am trecut să văd dacă se deschide hotelul. Vreau să merg la Sovata. Nu plec din țară, deși mi-am făcut vaccinurile. Eu am fost și anul trecut la mare, în timpul pandemiei, dar nu s-a întâmplat nimic”, a adăugat un alt turist.
Pandemia le-a daat la toți vacanțele peste cap. Unii nu s-au mai dus, alții au riscat, însă, operatorii din domeniu spun acum că numărul celor care au ales o vacanță a scăzut la jumătate, față de 2019.
„Rezervările care se fac, nu se pot compara cu cele de dinainte de izbucnirea pandemiei. Mă refer mai bine la 2019. Dar, în condițiile actuale, sunt turiști care ne solicită vacanțe și în țară și în strîinătate”, a spus Ioan Ceaușu, operator în turism din Valea Jiului.
Lumea fascinantă a Egiptului pare acum locul ideal pentru concediile în străinătate. Dar oamenii merg și în stațiunile din România.
„Marea majoritate merge în stațiuni balneare, unde au acces, la momentul de față, la piscine exterioare, că cele interioare au fost închise. Dar bazele de tratament sunt funcționale. De la finele anului trecut, au făcut rezervări pe litoralul românesc și nu numai. Sejururile externe sunt și ele căutate, iar destinația nr. 1 ar fi Egiptul. Foarte multe solicitări sunt pentru această destinație. Din toamna anului trecut și până acum am avut turiști în fiecare lună. Pot să spun că, de când sunt eu în turism, de 30 de ani, niciodată, în ianuarie, februarie, martie, nu am avut atât de multe solicitări în această perioadă, spre Egipt”, mai spune Ioan Ceaușu.
Și, dacă vă întrebați cât de scump este să pleci acum în vacanță, aflăm tot de la operatorii în turism că, deocamdată ni se cere testul negativ PCR, iar cel puțin acum dovada că suntem vaccinați nu este luată în calcul. „De exemplu, Republica Dominicană nu cere test. Că avem turiști care pleacă acum, acolo. Dar marea majoritate a țărilor din UE, inclusiv Turcia, o altă destinație solicitată mult, la acest moment, cer test PCR, cu 72 de ore înainte de intrare”, a mai adăugat Ceaușu. Operatorii din turism ne spun că acum s-au păstrat prețurile sejururilor, la marea majoritate a vacanțelor, la valoarea celor de anul trecut. La Felix, pe litoralul romînesc, regăsim prețurile de anul trecut, mici creșteri de până la 10%. Un pachet cu 7 nopți, ajunge la 1200 de euro de cuplu, în Egipt, iar maxim pentru o astfel de detinație poți plăti până la 1.500 de euro de cuplu. Și în Dubai prețurile s-au menținut și la un hotel de 4 stele, cu transport inclus și demipensiune, costurile se ridică la 1504 euro de cuplu. În țară, de Paști, un sejur ce include și un prânz festiv de Paști și un prânz festiv de 1 mai, ajunge la 1.800 de lei de cuplu.

Diana Mitrache

Advertisements