Cercetătorii de la INCD INSEMEX Petroșani, unicul institut de cercetare din România în domeniul substanțelor explozive, au un laborator în care fac determinări ce devin literă de lege în domeniul substanțelor explozive. Și, de la praful de cărbune, la praful de făină, ori chiar cafeaua, se fac cercetări și rezultă brevete de invenție. Laboratorul de analize fizico-chimice ne-a fost prezentat acum. Într-unul dintre laboratoarele din INSEMEX, mai mulți experți ne-au arătat cum pulberile pot deveni explozive, iar astfel de determinări le sunt cerute experților de aici, de diverse firme din țară.
Sunt expertize de laborator, în urma cărora sunt determinate condițiile în care orice pulbere organică poate deveni periculoasă.
„Experimentul pe care tocmai l-ați văzut a constat în determinarea temperaturii de autoaprindere a norului de praf combustibil. Acestea pot să apară în orice proces tehnologic care utilizează substanțe solide. Iar dacă ele ajung într-o granulație suficient de mică, pot forma, cu aerul, o atmosferă explozivă și, pentru a putea să luăm măsurile de securitate ce se impun, este necesară determinarea anumitor parametri, printre care și temperatura de autoaprindere a norului de praf ”, spus Maria Prodan, șef al Laboratorului de analize fizico-chimice din INCD INSEMEX Petroșani, după ce, în laborator, a fost făcut un experiment în urm cărui, un praf a explodat controlat. Și, după ce fac astfel de determinări practic, în laborator, firmele ce colaborează cu specialiștii INSEMEX, primesc datele concrete pe baza cărora își pot realiza normele de protecție a muncii.
„În urma acestor determinări, care stau la baza determinării de risc, firma respectivă, ori procesul poate fi urmărit din acest punct de vedere. Aceste medii explozive, din punct de vedere al pulberilor, pot să apară în orice proces tehnologic ce utilizează praful organic. Spre exemplu, se poate forma o atmosferă explozivă la o fabrică de făină, care, în amestec cu aerul, explodează. De asemena, la praful de lemn, boia, praful de cărbune, pe care îl știm bine și multe alte prafuri care rezultă ca un reziduu, în urma unui proces tehnologic. Chiar și în industria de automotive, apar situații la echipamentele de frezare, unde apar reziduuri cu pulberi metalice, care sunt, de asemena, foarte periculoase”, mai spune Maria Prodan, șef al Laboratorului de analize fizico-chimice din INCD INSEMEX Petroșani. În zona noastră, experții INSEMEX sunt cei care determină concentrațiile periculoase din mediile grizutoase, ale subteranelor de unde este exploatată huila, însă,sunt diverse firme din țară, și nu numai, care le cer celor de aici astfel de expertize, tocmai pentru a elimina riscurile inutile. Asta, pentru că praful de cărbune se poate autoaprinde, spre exemplu, chiar și în timpul transportului, pe calea ferată, ori pe barje. „De cele mai multe ori, în cadrul proiectelor de cercetare, rezultă brevete de invenție, noi standuri cu care să determinăm acești parametri. Avem, spre exemplu, un brevet de invenție, pentru determinarea limitei de explozie a vaporilor, din lichidele inflamabile”, a mai precizat Maria Prodan. INSEMEX Petroșani este singurul institut de cercetare din România unde sunt făcute expertize în situația unor explozii, iar cercetătorii de aici sunt primii care ajung în locurile în care se întâmplă astfel de evenimente.
Diana Mitrache