Un cetățean de onoare al orașului Petrila și fost sindicalist în anii `90 a fost condamnat de Curtea de Apel Alba pentru faptul că și-a bătut și agresat sexual fiica. D.D., în vârstă de 61 de ani, a fost consilier local al orașului Petrila în perioada 1996 – 2000 și vicepreședinte al Sindicatului EM Petrila între anii 1990 – 1993. Acesta își creștea singur fiica după ce a divorțat de soție.
În anul 2020 a început coșmarul fetei, în vârstă de 12 ani, la acea vreme. Bărbatul și-a pierdut fiul într-un accident rutier, iar fiica i-a devenit alinare. După accidentul în care și-a pierdut fiul, bărbatul a luat decizia de a-i dona organele acestuia, aflat în moarte cerebrală, pentru transplant.
DD a fost condamnat de Judecătoria Petroșani la 5 ani de închisoare cu executare pentru agresiune sexuală, iar magistrații Curții de Apel Alba Iulia au respins apelul bărbatului, în 11 martie 2021.
Tatăl și fiica acestuia locuiau într-un apartament din Petrila, iar bărbatul o creștea singur pe minoră. Potrivit judecătorilor, calvarul fetei a început în luna aprilie a anului 2020 și a durat aproape cinci luni. Totul a culminat cu o criză de nervi a tatălui, care a bătut-o pe minoră, din cauza faptului că fetița și-a spart telefonul. După ce a bătut-o, minora nu a mai suportat și i-a destăinuit bunicii prin ce trece.
”În data de 12.08.2020, în timp ce inculpatul D.D, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, și minora se aflau în locuință, fără niciun motiv inculpatul a agresat-o fizic, în sensul că a tras-o de păr și a târât-o pe podeaua din apartament, de asemenea a lovit-o cu pumnul în coapsa piciorului drept, provocându-i o vânătaie. Cu privire la acest aspect, inculpatul a menționat faptul că fiica sa a venit de afară în locuință, spunându-i că și-a spart telefonul, motiv pentru care și-a ieșit din fire”, se arată în motivarea instanței.
În urma mărturiei fetiței, polițiștii au deschis un dosar penal, iar bărbatul a fost arestat preventiv în data de 26 august 2020. A fost trimis în judecată pentru opt fapte de agresiuni sexuale.
Grav este faptul că bărbatul nici măcar nu a conștientizat consecințele faptelor sale, iar în fața instanței acesta a menționat că fiica sa l-a provocat.
”Acesta profitând de poziția dominantă pe care o avea față de persoana vătămată, a întreținut cu fiica sa minoră opt acte de natură sexuală, chiar dacă era conștient că sarcina sa de părinte era de a îngriji și ocroti persoana vătămată, fiind una dintre persoanele cărora le revenea obligația de a veghea la dezvoltarea normală a persoanei vătămate și nu la abuzarea acesteia. Inculpatul, nu numai că nu a fost preocupat de asigurarea unui climat armonios și moral în care copilul său să se dezvolte, ci a înțeles să înceapă să abuzeze fizic și moral de copilul său, pentru satisfacerea nevoilor sale sexuale, ignorând toate consecințele pe care conduita sa o va avea pe viitor asupra copilului. De asemenea, instanța constată că inculpatul nu a conștientizat consecințele faptelor sale, încercând să-și justifice faptele prin aceea că fiica sa minoră l-a provocat, a avut inițiativa actelor, iar el a dat curs acțiunilor ei, deși aceasta avea doar 12 ani și nu era în măsură să realizeze consecințele faptelor, spre deosebire de inculpat care la vârsta și educația pe care le avea, nu trebuia să facă astfel de fapte”, se arată în motivarea instanței.
În 4 decembrie 2020, bărbatul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Mai mult de atât, magistrații i-au interzis să se apropie de minoră, timp de trei ani după ce iese din închisoare.
Sentința a fost atacată la instanța superioară din Alba Iulia, doar de bărbat. Însă magistrații au respins apelul acestuia și decizia a rămas definitivă, în 11 martie 2021.
Bărbatul se află, încă din perioada arestului preventiv, închis în Penitenciarul Aiud.
Titlul de cetățean de onoare, retras
Consiliul Local al orașului Petrila a decis să îi retragă lui D.D titlul de cetățean de onoare în cadrul ședinței de la finalul lunii martie, din cauza faptului că a fost condamnat la închisoare cu executare.
Monika BACIU