În ultimul timp, chiar înainte de ajunul Crãciunului, pe mai toate strazile intens circulate, zãpada ºi gheaþa au fost curãþate, astfel cã traficul pietonal s-a putut face în condiþii acceptabile.
Dar, odatã cu ploaia îngheþatã din data de 24 decembrie, multe trouare au devenit din nou patinoare. Fenomenul de freezing rain sau ploaie îngheþatã apare atunci când în atmosferã pãtrunde o masã de aer cald peste una de aer deja rece, astfel cã stropii de apã ajung la sol sub forma de gheaþã si îmbracã asfaltul, stâlpii, casele sau masinile în straturi de sticlã, care se curaþã foarte greu. În municipiul Vulcan, cel puþin, în dupã-amiaza de 24, oamenii aproape “dansau”pe strãzi din cauza “sticlei”, iar cel mai grav era în zonele mãrginase. În cartierul Dallas, cel puþin, abia te puteai þine pe picioare si orice efort de merge pur si simplu pe drum, pãrea unul chiar mare.
“ Cum noi stãm aici, în deal, mi-e si groazã când trebuie sã cobor în oras. Trotuarele sunt gheaþã goalã, iar scãrile pânã la scoala 6 nu mai spun, ca de sticlã”, a spus o doamnã care locuieste aici. “Vã daþi seama cã este Crãciunul, omul mai merge în vizitã. Îti rupi gâtul pe stradã”, a spus o alta.
In anul 1998, ploaia îngheþatã ce a cazut pe tot teritoriul României s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti. Politistii recomandã conducãtorilor auto sã circule cu viteza redusã si sã mãreascã distanta în mers între autovehicule. De asemenea, pietonii angajati în traversare trebuie sã tinã cont de faptul cã distanta de frânare a autovehiculelor se mãreste considerabil.
Luiza Andronache