S-a vorbit despre 800 de angajări la minele din Valea Jiului, dar și despre mineri pontați fictiv la mai toate minele. Și, tocmai de aceea, cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara le cer celor ce știu de astfel de practici, să le denunțe, chiar și anonim.
Potrivit administratorului special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, la minele din Valea Jiului s-au făcut angajări, dar doar pe posturile eliberate de către cei ce au plecat la pensie.
„În tot anul 2020, din ianuarie, până în decembrie, am avut 314 ieșiri din sistem de la CEH, fie la pensie, fie cu cerere de întreruperea contractului. Angajări au fost 301, nici vorba de 800. Deci, nici oamenii care au plecat nu i-am acoperit. Nu știu cine a lansat această cifră și cu ce scop, dar nu este adevărată. Noi încercăm, pe cât putem, să acoperim fiecare post de unde pleacă un om”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara este într-un colaps economic și, la ultima grevă a minerilor, au existat astfel de zvonuri. Acum, cei de la CEH spun și că, dacă cineva are informații, cum că unii angajați ar sta acasă și că sunt pontați fictiv, să facă sesizări, anonime chiar.
„Am avut chiar o discuție cu ministrul Energiei pe acestă temă. Noi avem în desfășurare un control, în această lună, la fiecare mină și la ambele termocentrale, pe pontaje. Rog, dacă cineva are cunoștință despre un coleg care nu vine la muncă și este pontat fictiv, și sub forma unei anonime, să mă informeze și vă promit că se vor lua măsuri și pentru cel care l-a pontat, dar și pentru cel pontat fictiv”, a mai spus Cristian Roșu.
Controalele se derulează în această lună și vor continua luna viitoare. Însă, oricine are suspiciuni, poate să ceară acum socoteală.
Și asta, pentru că acum, Complexul Energetic Hunedoara are salariile plătite prin AJOFM Hunedoara, tocmai pentru că nici minele, nici termocentralele, nu pot să producă suficient.
Diana Mitrache