La trei săptămâni de la primele scurgeri constatate de la Deponeul Ecologic gestionat de Supercom, levigatul, adică zeama din gonoaie, care s-a scurs pe o porțiune de 6 km, a ajuns acum în râul Mureș.

Responsabilii de la Consiliul Județean Hunedoara au cerut celor de la Supercom să aducă o nouă stație de epurare.
Potrivit celor de la Apele Române, marți s-a constatat o altă zonă prin care se scurge levigat și rezultatele din teren arată cât de gravă este situația. Tot aceștia spun că responsabilii de la Supercom și-au pus în funție o stație de epurare de doar 2 mc pe oră, iar acum Consiliul Judeețean Hunedoara a cerut remedierea problemelor de mediu.
„Am înțeles că stația pe care o au la deponeul ecologic este de o capacitate mică și, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu cei de la deponeu ni s-a spus că vor aduce încă o stație de epurare de la București, care să fie montată și să rezolve aceste probleme. Este un lucru neplăcut, poluarea apelor se lasă cu amenzi din partea celor de la Târgu Mureș, de la administrația bazinală”, a spus Ion Bădin, vicepreședinte CJH.
Potrivit celor ce gestionează sistemul hidrografic al Mureșului, responsabilii de la Deponeul Bârcea Mare au plătit deja o amendă de 40.000 de lei, pentru depășirea indicatorilor, analizele arătând o uriașă încărcătură de nitrați și nitriți și tot ei urmează să deconteaze și cheltuielile cu analizele, ori deplasările echipelor de control. Și, cel mai  probabil, toate din banii celor ce plătesc gunoi.
Levigatul care se scurge acum în Mureș conține o substanță impurificată organic, fiind, potrivit analizelor de laborator, de 30 de ori depășiți anumiți indicatori, cum ar fi nitrați, ori nitriți.
„Firma care deține deponeul, trebuie să ia măsuri urgente pentru a stopa această poluare. Probabil, nu vreau să zic că e delăsare, dar sunt scăpări care nu trebuia să ajungă până la această fază”, a mai adăugat Ion Bădin, vicepreședinte CJH.
Prima dată, scurgerea de levigat a fost constatată în 20 februarie, iar inspectorii de la Garda de Mediu au cerut celor de la deponeu să se oprească și să curețe unda de poluare, lucru care nu s-a întâmplat,.
Unda a ajuns în Mureș și poluarea ia proporții ce încă nu au fost contabilizate, pentru că plouă și totul se scurge cu repeziciune.
Diana Mitrache