Ludovic Orban: ”Producerea energiei termice şi electrice pe baza cărbunelui (…) este total nerentabilă”

T ermocentrala de la Mintia este piatra de moară pentru orice entitate care ar prelua-o. Ludovic Orban, președintele PNL a spus cu subiect și predicat faptul că termocentrala nu respectă normele de mediu, dar și faptul că producerea energiei electrice pe bază de cărbune este total nerentabilă.

„(…) Termocentrala Mintia, la ora actuală, nu respectă normele de mediu. Producerea energiei termice şi electrice pe baza cărbunelui pe care îl folosiţi este total nerentabilă. Provoacă pierderi foarte mari. Mintia este în Complexul Energetic Hunedoara, care este în insolvenţă, insolvenţă în care a intrat din cauza unui ajutor de stat care nu a fost folosit conform regulilor europene. Se gândesc mai multe soluţii. Discuţia a fost să fie preluată de Consiliul Judeţean, dar şi aici trebuie să existe un plan foarte serios. De asemenea, mai exista un plan de trecere pe gaz deoarece cărbunele pe care îl extragem, conform calculelor, arată că nu e rentabil”, a spus Ludovic Orban.
Președintele PNL Hunedoara a fost interpelat de un grup de salariați ai termocentralei Mintia. Sindicaliștii și-au manifestat nemulțumirea asupra
faptului că o simulare de funcţionare a termocentralei pe următorii trei ani nu a primit încă un aviz la Ministerul Energiei. Sindicaliștii vorbeau despre utilizarea cărbunelui din Indonezia, cărbune care are un conţinut redus de sulf prin care s-ar putea încadra în cerinţele de mediu.
Monika BACIU

Advertisements