P rețul unui certificat de carbon a atins un nou record. Acesta a fost tranzacționat cu 43 de euro pe piața din Londra, potrivit companiei românești de consultanță în domeniu Carbon Expert.
Certificatul EUA a ajuns luni, 15.03.2021, la un nou record de 43 €/tCO2, pe fondul creșterii pretului energiei electrice, gazelor și pietei globale de actiuni, scriu cei de la Carbon Expert în informarea lor către clienți.
Prețul certificatului EUA pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 16.03.2021, la 42,21 €/tCO2, mai arată cei de la Carbon Expert.
“Așteptarea unor prețuri mai ridicate ale carbonului, previzionate de altfel de analisti, au determinat companiile industriale poluatoare să înceapă cumpararea necesarului de certificate de CO2. La cererea crescanda de certificate, s-au adaugat alti factori, precum vremea neobișnuit de rece, care a facut sa cresca cererea pentru încălzirea oraselor.
În acelasi timp, este posibil ca speculatorii să fi accelerat creșterea prețului, prin creșterea prețurilor la termen.
Complexul Energetic Hunedoara nu a mai achiziționat certificatele de carbon de câțiva ani. O termocentrală pe cărbune trebuie să achiziţioneze un certificat CO2 pentru fiecare megawattoră (MWh) produs, iar o termocentrală pe gaze – aproximativ 1 certificat CO2 pentru fiecare 2 MWh produşi.
Datorită situaţiei financiare dificile, începând cu anul 2014, societatea nu a avut resursele necesare în vederea achiziţionării certificatelor de CO2 apelând la surse externe de finanţare. În baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/24.06.2015 privind acordarea unui împrumut către CE Hunedoara SA, la 14 iulie 2015 a fost încheiată o convenţie de împrumut între Ministerul Finanţelor Publice, SCE Hunedoara şi Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Societatea a primit doar prima tranşă în sumă de 98.476.900 lei, din care suma de 43.327.084 lei a fost utilizată în vederea achiziţionării certificatelor de CO2
aferente anului 2014”, arată raportul administratorului judiciar.
Pentru perioada 2015-2018 societatea nu a mai reuşit să achiziţioneze în integralitate necesarul de certificate de CO2. Mai mult, SCE Hunedora a primit amenzi de la Fondul pentru Mediu pentru toate certificatele care nu au fost transmise la timp.
Monika BACIU