Situația extrem de dificilă în care se află acum Complexul Energetic Hunedoara l-a determinat pe administratorul special să spună că, dacă nu sunt luate măsuri imediate, toți angajații pleacă acasă în 5 zile. Aceasta este și justificarea potrivit căreia s-a pornit termocentrala Paroșeni. Dar minerii tot nu dat suficient cărbune.
CEH vinde energie de marți până vineri, că atât poate să producă, având în vedere cantitatea de cărbuni pe care o mai scot, ca și programul de lucru al minerilor. Se lucrează de luni până vineri și nu este suficient cărbune, susține Cristian Roșu, care atrage atenția asupra problemelor grave de aici.
„Avem în continuare nevoie de energia produsă la Paroșeni, pentru că banii pe care îi scoatem trebuie să îi dăm, cu prioritate, la Transelectrica, la care avem o datorie, un termen de respectat de 5 zile. Dacă nu ne achităm în acest termen, vom fi scoși de pe piața de energie și plecăm cu toții acasă în șomaj”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Situația a devenit alarmantă și s-a luat decizia să fie pornită termocentrala din Paroșeni, însă, aceasta funcționează și ea prea puțin.
„Datoria în sine este de 2,5 milioane, dar avem o garanție, care ne-a fost executată în contul datoriei, de 1,4 milioane de lei, pe care trebuie să o punem înapoi, garanție care va fi și ea executată și, din nou, va trebui să o punem înapoi, ca să putem rămâne pe piață. Este vital să rămânem pe piață. Suntem la limită, pentru că nu avem cărbunele necesar.
Ar fi ideal să putem funcționa 7 zile din 7 cu termocentrala Paroșeni, dar, din păcate, minele din Valea Jiului nu scot cărbunele pentru a funcționarea săptămânală a termocemtralei Paroșeni. Nu mai spun că ideal ar fi să funcționăm și cu Paroșeni și cu Mintia”, mai spune Roșu. 11 salvatori mineri sunt la Mintia să curețe instalațiile, care acum sunt verificate, pentru a putea fi repornită termocentrala. Doar că aceasta va fi pornită, când va fi cărbune.
Diana Mitrache